Het hoogseizoen is ondertussen al volop aan de gang en ook jij hebt in de nabije toekomst waarschijnlijk al een reis naar de zon gepland. Maar ben jij ook écht op vakantie wanneer je weg bent van het werk? De stekker er volledig uittrekken lukt bij velen blijkbaar niet. Uit een onderzoek van uitzendbureau Tempo-Team blijkt dat bijna een op de twee nog contact heeft met het werk tijdens de vakantie. Deze tips zorgen ervoor dat je ten volle van de zon kan genieten in het buitenland, zonder aan het werk te denken.

 

1. Stel een out of office in

Volgens de enquête van Tempo-Team blijft zelfs een derde van de werknemers professionele mails lezen, waardoor het wel erg moeilijk wordt om het werk van je af te zetten. Zorg dat je e-mail (en voicemail) voorzien zijn van een out-of-officebericht. Stel zo’n automatisch antwoord best in vanaf een dag voor je op vakantie vertrekt tot een dag na terugkomst. Zo heb je telkens nog een dag marge om alle opgestapelde mails te verwerken.

2. Ga ergens naartoe waar je geen bereik hebt

Door een vakantiebestemming te kiezen waar je geen internetverbinding hebt, is het al bijna onmogelijk om bijvoorbeeld je mails te checken. Zo kan je op cruise gaan of een huisje huren in the middle of nowhere. Of als je echt extreem wil gaan, kan je verblijven op een plaats waar geen elektriciteit is.

Hier vind je nog meer tips om volledig af te kicken van je gsm, samen met je partner.

3. Koop jezelf een andere gsm voor op reis

Als je een aparte privé-gsm hebt, kan je gemakkelijk de smartphone thuislaten die nodig hebt voor je job. Op die manier heb je geen gegevens van jouw professionele contacten mee op reis en kom je niet in de verleiding om iemand te contacteren.

4. Beperk de schermtijd

Als het écht nodig is om af en toe je mails te checken, beperk dan de tijd die je nodig hebt tot het absolute minimum. Een eerlijke afspraak zou zijn dat je elke dag niet meer dan 15 minuten je inkomende berichten bekijkt. Een keer in de ochtend en in de namiddag nog eens. De rest van de dag blijf je offline.

5. Ga lang genoeg op reis

Een week vakantie is blijkbaar echt te kort, zo stond in De Standaard. Fanya Verhenne, stafmedewerker geestelijke gezondheidsbevordering bij Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (ViGez), zegt dat je minstens acht dagen op reis zou moeten gaan. Zo lang heb je nodig om het werk en de bijbehorende stress van je af te kunnen zetten. Ga er dus lang genoeg tussenuit zodat je na er de vakantie weer stevig tegenaan kan.

6. Verander je mindset

Denk niet dat alles in het honderd zal lopen wanneer jij op vakantie bent. Een bedrijf of organisatie staat of valt niet door de afwezigheid van slechts één persoon. Niemand is onmisbaar. Maar weet wel: niemand is eveneens competent genoeg om jouw job volledig in te palmen. Dus je hoeft ook niet meteen te vrezen voor je functie.

7. Breng je collega’s op de hoogte

Nu je weet dat anderen jouw job voor die twee weekjes wel kunnen overnemen, wil dat niet zeggen dat elk probleem zichzelf oplost. Tempo-Team ondervroeg zo’n 400 werknemers en ontdekte dat velen een groot stressmoment wacht na de vakantie. Bij 3 op de 4 blijft het werk namelijk gewoon liggen omdat slechts bij de helft een collega hun werk opvolgt. Zorg er dus voor dat jouw collega’s op de hoogte zijn van jouw vakantie en maak goede afspraken. Op die manier kunnen zij jouw taken op de juiste manier overnemen.

Als het maar niet lukt om het werk van jou af te zetten, is het misschien tijd voor wat zelfreflectie. Als je zelfs op reis je familie of vrienden amper ziet, kan je jezelf de vraag stellen of jouw job niet te veel van jou vraagt. Nu je op vakantie bent, heb je toch tijd genoeg om erover na te denken.

Heb je nog geen vakantie geboekt? Lees hier waarom je dat beter wel zou doen. En haal in dit artikel dan ineens inspiratie voor je reisbestemming.

Lees ook:

5 tips om te ontstressen

5 x zo creëer je het vakantiegevoel thuis