Home Psycho & Relatie 9 tips tegen een winterdip
9 tips tegen een winterdip

Vandaag, 18/1, is het blue monday. Volgens verschillende psychologen de meest deprimerende dag van het jaar. Hoewel er discussie is of er werkelijk zoiets bestaat als de 'meest deprimerende maandag' geven wij 9 tips om depressieve wintergevoelens te bestrijden. 

Blue Monday valt meestal op de derde maandag van januari. De reden? De feestdagen liggen weer achter ons, in sommige van de eerste voornemens die we maakten, zijn we mislukt. De volgende zomervakantie laat nog lang op zich wachten. De symptomen: Sombere gedachten, depressieve gevoelens en lusteloosheid. Dankzij deze tips overleef je de winterdip

1. Plan iets leuks

Waarschijnlijk denk je nostalgisch terug aan je vorige vakantie. De zon, het strand, de palmbomen… De beste remedie? Iets leuks plannen. Heb je nog geen zicht op je agenda voor de komende maanden of geen tijd om al een vakantie te boeken? Zoek het dan niet te ver, maar plan bijvoorbeeld een heerlijke winterwandeling met je gezin of boek een korte citytrip. Tijd om nieuwe herinneringen te maken. Wil jij binnenkort naar Amsterdam? Hier vind je 7 heerlijke adressen.

2. Eet gezond

Tijdens de winter veranderen we ons eetpatroon drastisch. Salades en smoothies maken plaats voor winterse kost. Je hoeft stoofschotels, stoemp met worst en romige pasta's zeker niet helemaal van je menu te bannen. Maar voor lijn en humeur is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Er zijn bijvoorbeeld heerlijke soepgerechten die hartelijk zijn én lief voor je lijn. Wil jij vis op het menu? Hier vind je 3 originele visgerechten.

3. Ga voor een nieuwe jij

Het zijn solden. Laat je dus helemaal gaan, en ga voor een nieuwe jij. Shop een nieuwe outfit waarin je helemaal straalt. Nu je toch bezig bent, ga langs de kapper en schoonheidsspecialist en laat jezelf helemaal verwennen. Je voelt je instant beter en je zelfvertrouwen krijgt een opkikker. Meer tips nodig om je zelfvertrouwen op te krikken? Dankzij deze 7 tips leer ook jij jezelf mooi vinden.

4. Licht en kleuren

Licht is belangrijk. Open dus je gordijnen en ga regelmatig naar buiten. Maar het is ook wetenschappelijk bewezen dat kleuren een belangrijk effect op je hebben. Wist je bijvoorbeeld dat blauw je rustig maakt? Geel geeft dan weer veel energie en oranje zou zelfs helpen depressies voorkomen. Het ideale moment om je muren te verven of eindelijk die oranje jurk te scoren

5. Flirt

Flirten is gezond. Flirt dus met die knappe man op de trein, de perfecte buurman of… met je eigen partner. Want ook dat is perfect mogelijk. Stuur flirterige sms'jes, geef complimentjes en knuffel vaker. Het zijn allemaal prima middeltjes tegen de blues. Heb je geen partner? Hier vind je 8 tips om nieuwe liefde te vinden.

6. Nodig vrienden uit

Samen lachen, gezellig iets eten of een heerlijke wandeling maken. Met je goede vrienden in de buurt voel je je onmiddellijk een stuk beter. 

7. Dans

Dansen maakt endorfines vrij in je lichaam, het hormoon dat stress vermindert en gelukkiger maakt. Lach en dans daarom zo veel mogelijk. TV uit, radio aan, salontafel aan de kant, en shaken maar.

8. Doe iets goeds

Wie goed doet, goed ontmoet. Het spreekwoord is eeuwenoud, maar klopt nog steeds als een bus. Geef een onverwacht compliment, doe iets liefs voor je collega of ga aan de slag als vrijwilliger. Je maakt niet alleen jezelf, maar ook anderen blij.

9. Maak een collage

Je reis naar Bali lijkt alweer eeuwen geleden. Maak een foto-album of selecteer de mooiste beelden voor een lijst. Je wordt instant vrolijk bij het zien van al die warme herinneringen

 

Lees ook: 

Smaakvol Amsterdam: 7 heerlijke adressen

3 x originele visgerechten

7 tips om je zelfvertrouwen op te krikken

8 tips om nieuwe liefde te vinden