Word jij ook zo gelukkig van de geur van verse koffie ‘s morgens? Niet zo vreemd, want het is wetenschappelijk bewezen dat geuren een invloed hebben op ons humeur en dat we geuren linken aan bepaalde herinneringen. Geen wonder dat steeds meer winkels huisparfums gebruiken. Op zoek naar wat geluk en positivisme? Deze geuren hebben een positief effect op je volgens de wetenschap.

Ook kleuren hebben een groot effect. Staat je huis te koop? Deze kleuren gebruik je liever niet.

Gelukkig door geuren

1. Koffie

Een koffie in de morgen, is een dag zonder zorgen. Althans voor de meesten onder ons toch. Maar ook de geur van koffie heeft een positief effect: het zorgt namelijk dat je aandachtiger bent. Heel handig in de ochtend.

Hier ontdek je de wetenschappelijke verklaring voor je koffieverslaving

2. Citroen

De geur van citrusvruchten motiveert en geeft energie, dat zegt Cynthia LaBonte van Newport Aromatherapie. Citrus wordt geassocieerd met hygiëne. Daarnaast gaan de topnoten rechtstreeks via onze neusholtes naar ons hoofd en zorgen ze dat we ons fitter,  beter én zelfverzekerder voelen.

Probeer dagelijks eens citroenwater te drinken. Hier lees je wat het doet met je lichaam.

3. Mint

De geur van mint werkt verkwikkend en geeft je een opgewekt gevoel. Een mintthee is perfect dus om je middagdipje aan te pakken. Bovendien zou het de bloedtoevoer naar je hersenen verhogen omdat het je bloedvaten verwijdt. En het is nog eens lekker ook.

4. Vanille

De geur van vanille is niet alleen aangenaam, hij werkt ook kalmerend. Volgens onderzoekers voel je je gekoesterd door de geur. Bovendien zou het de creativiteit stimuleren.

5. Witte lotus

De geur van witte lotus wordt in heel wat douche- en badproducten gebruikt. Niet vreemd, want het Chinese kruid wordt al jarenlang gebruikt om slapeloosheid te verhelpen en de innerlijke balans te herstellen. 

Meer artikels over positivisme & geluk: