Een topjob, een geweldig gezin en een interessant sociaal leven. We willen het allemaal en hebben het bijgevolg bijzonder druk. Geen wonder dat we er vermoeid van worden. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen er meer last van hebben dan mannen en dat vrouwen tussen 25 en 35 jaar het vaakst het slachtoffer zijn. Maar wat kunnen we leren van mannen?

In Nederland heeft 18% van de vrouwen tussen 25 en 35 last van burn-outklachten, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en onderzoeksbureau TNO. Ze voelen zich minstens een paar keer per maand uitgeput door het werk, zwaar vermoeid of uitgeblust aan het einde van de werkdag. En in België voert de overheid momenteel een onderzoek omdat het aantal burn-outs enorm hoog ligt.

Waarom zijn vrouwen tussen 25 en 35 nu net zo vatbaar? En wat kunnen we leren van die mannen? “Vrouwen zijn niet alleen met het werk bezig, maar ook met hun gezin”, vertelt pscyholoog Wouter Vrooland in de Volksrant. “Vrouwen steken er veel aandacht en energie in. Vrouwen denken er nu eenmaal veel meer over na dan mannen. Bovendien is de werkdruk in het onderwijs heel hoog, een sector waar veel vrouwen werken.” Ook pesten of seskuele intimidatie kan leiden tot stress, dat zegt psychotherapeut Carien Karsten. “Daarnaast zijn vrouwen empathischer, waardoor ze meer stress overnemen van collega’s.”

Lees verder op de volgende pagina

1 2
bekijk op één pagina

Meer over stress & burn-outs: