Twijfels aan je relatie, maar durf je de knoop niet door te hakken? Je bent niet alleen. Wetenschappers onderzochten waarom het zo moeilijk is een relatie te beëindigen.

6 vragen voor als je twijfelt over je relatie

Cijfers uit een onderzoek verschenen in het tijdschrift Social Psychological and Personality Science, liegen er niet om. Zowat de helft van de deelnemers gaf aan tegenstrijdige gevoelens te hebben bij het beëindigen van een relatie.

De onderzoekers, verbonden aan de Universiteit van Utah en de Universiteit van Toronto, vroegen aan twijfelaars de redenen om te blijven en de redenen om te vertrekken. 66% gaf aan dat ze een hechte band voelden met hun partner. Anderen gaven aan dat ze al veel geïnvesteerd hadden in de relatie, dat ze samen een gezin hadden of dat ze simpelweg nog hoop hadden dat de relatie zou verbeteren.

Ontrouw

Redenen om te vertrekken waren bedrog, veel ruzies of het verlies van vertrouwen in de relatie of hun partner. Maar zelfs dan waren er serieuze twijfels. De ondezoekers gaven nog aan dat zelfs na een relatiebreuk de twijfels bleven en dat veel koppels om die reden uiteindelijk toch nog bij elkaar eindigden.

Meer over relaties: