Daarom is dagdromen op het werk wél goed voor je

Ooit al gehoord van mindwandering? Volgens psycholoog, stress-expert en schrijver Thijhs Launspach is het dé manier om je werkdag stressvrij door te komen. Erg belangrijk vindt hij, want ‘het aantal burn-outs neemt drastisch toe’.
“Ons hoofd staat altijd aan, we zijn constant ergens mee bezig, zeker tijdens het werk“, vertelt hij aan de Nederlandse Libelle. “Rustmomenten zijn er niet, tijdens het lunchen praat je bij met collega’s of zit je op je telefoon. En wie weet neem je die smartphone we mee naar het toilet. Met andere woorden: je hersenen draaien op volle toeren.”
Gedachten de vrije loop
En dat is essentieel om te ‘mindwanderen‘, oftewel: je gedachten de vrije loop laten. Door je hersenen nergens mee te laten bezig zijn (dus ook niet met telefoon of praatjes aan de koffiemachine), kunnen je gedachten de vrije loop. Je laat ze als het ware gaan en kijkt vanzelf waar ze naartoe ‘wandelen’. Je hersenen dwalen misschien af naar een mooie herinnering of je krijgt opeens een heel goed idee. Klopt, je wordt creatiever door regelmatig te mindwanderen.
Denkpauze
Het lijkt misschien vreemd, maar ook tijdens je werkdag is het nuttig mindwandering in te plannen. Ga even rondwandelen, wissel drukke taken af met taken die je op automatische piloot uitvoert, tijdens die laatste kun je ook mindwanderen.
Schuldig voelen tegenover je baas? Helemaal niet nodig. Kans is net groot dat je op een heel goed idee komt. Bovendien verlaagt je stressniveau, en dat komt je productiviteit ten goede.
FEAR OF MISSING OUT (FOMO)
Ook na de werkuren is het belangrijk soms even niets te doen. “Ons leven moet spannend zijn en we hebben last van fomo, de angst om leuke dingen te missen”, vertelt hij aan het Nederlandse AD. Hij had zelf een burn-out en moest daarna zijn leven omgooien. “Ik pakte mijn facebookverslaving aan, leerde neen zeggen en huurde een personal assistant in. Verder hield ik me bezig met yoga en ademhalingstechnieken en volgde ik een opleiding tot mindfullnesstrainer. Maar je moet vooral zelf beslissen hoe je jouw leven anders indeelt. Wel belangrijk: zorg dat je geen propvol leven leidt met een permanent haastgevoel.”
In ‘Fokking druk – Het ultieme anti-stressboek‘ deelt Thijs zijn verhaal en tips.
Meer nieuwe boeken die je helpen een betere versie van jezelf te worden:
Meer over stress & burn-outs:
- Dé tips om een burn-out te voorkomen als je veel thuis werkt
- Daar is september weer: anti-stresstips om de rush te overleven
- Zen in bed: tips tegen nachtelijke stress en gepieker