Die belangrijke taak heeft volgende week pas als deadline, die strijk kan morgen ook nog gebeuren en voor dat poetsen heb je amper nog tijd omdat je aan dat nieuwe boek wilt beginnen. Stel jij taken ook telkens uit? Dankzij deze 2-minutenregel pak je dat uitstelgedrag vanaf nu écht aan.

De 2-minutenregel

De meeste taken die je uitstelt, zijn vaak helemaal niet moeilijk om uit te voeren. Je hebt er het talent en de vaardigheden voor, maar om een andere reden begin je er  niet mee. Eerlijk is eerlijk: vaak heeft het met luiheid te maken. Dankzij de 2-minutenregel heb je geen excuses meer. Hij bestaat uit twee delen:

1. Als het minder dan 2 minuten in beslag neemt, doe het dan NU

Het is verrassend hoeveel dingen we aan de kant leggen die we eigenlijk kunnen afronden in minder dan 2 minuten. Bijvoorbeeld: je bord onmiddellijk na het eten afwassen, de was in de wasmachine gooien, het vuilnis buiten zetten, rommel opruimen, een email verzenden,… Nieuwe regel: kost je taak minder dan 2 minuten, voer hem dan onmiddellijk uit.

2. Een nieuwe taak aanpakken? Doe het binnen 2 minuten

Natuurlijk zijn niet al je doelen te behalen in 2 minuten. Maar dat is ook niet de bedoeling. Je kunt wel de taak opstarten binnen 2 minuten. Dat heeft te maken met de theorie van ‘in beweging’ zijn. Start je ergens mee, dan blijf je langer bezig. Wil je bijvoorbeeld vanaf nu meer boeken lezen? Start met de eerste pagina, voor je het weet heb je de eerste hoofdstukken al verslonden. Graag gezonder eten? Start regelmatig met het eten van groenten en voor je het weet maak je regelmatig een salade. Geen excuses meer om eindelijk die to-do-lijst af te vinken.

Meer tips voor een productieve werkdag:

SOURCE: Motto