De 5 spelregels voor het perfecte liefdesleven

Eén man, die alles voor je is: je beste vriend, je sportmaatje, je minnaar. Meer en meer wint de gedachte veld dat je niet alles bij die ene moet zoeken. Moeten we dan allemaal aan de polyamorie? Onze vijf regels zijn minder extreem, maar veel gezonder.

Het boek Het monogame drama van de Nederlandse Simone van Saarloos geeft een vernieuwend relatiealternatief: single blijven en er meerdere relaties op nahouden. Een variant op polyamorie, maar dan zonder vaste partner. Veel meer geluk gegarandeerd voor alle participerende partijen, aldus de auteur. Welkom multi-liefde, vaarwel monogamie? En kan zo’n multi-liefde überhaupt wel werken?

Waarom in een monogame relatie stappen als je je kunt omringen met meerdere mannen of vrouwen die elk hun voordelen en sterktes hebben en zo kunnen bijdragen aan jouw welbevinden? Want, zo stelt Van Saarloos, wat wij liefde noemen, is grotendeels maatschappelijk bepaald en komt niet uit het hart. En kan daardoor op den duur verstikkend werken, omdat het te grote verwachtingen naar elkaar creëert.

Geliefden lijden volgens haar onder de eis dat ze alles voor één iemand moeten zijn: je partner moet je beste vriend zijn, je sportmaatje, je reisgezel, je lover, iemand ook met wie je je diepste gedachtes kunt delen... Maar niemand kan al die rollen tegelijk vervullen. Vandaar de door de filosofe bedachte sociale schijf van vijf (geïnspireerd op de schijf van vijf met voedingsaanbevelingen) voor een gezond polyamoreus liefdesleven. Daarbij heb je bij wijze van spreken elke dag met iemand anders een relatie. Maandag ga je knuffelen met Piet, dinsdag joggen met Marianne, woensdag heb je diepe gesprekken met Ilse, donderdag ga je naar de film met David en op vrijdag heb je hemelse seks met een vijfde persoon. Resultaat: een gezond en minder fragiel liefdesleven. 

Om een en ander in goede banen te leiden, zijn bij die schijf van vijf wel spelregels nodig. Vijf dus.

Regel 1: zie verschillende mensen.

Je bent weliswaar alleenstaand en zelfstandig, maar je hebt wel nood aan aandacht en affectie. Liefst van verschillende mensen met wie je verschillende soorten contacten onderhoudt. Zo kun je sociale behoeftes spreiden. Door open te staan voor anderen, verval je volgens Van Saarloos niet in vanzelfsprekendheid of gemakzucht.

Regel 2: wees niet te gulzig in je behoefte aan contact.

Je moet niet met ieder van je contacten álles willen delen. Dat legt te veel druk op jullie band. Niet claimen dus, ook niet als je verliefd bent. Bewaar afstand, want liefde heeft verhulling en afstand nodig om spannend te blijven.

Regel 3: zorg ervoor dat contact geen consumeren wordt.

Ga voor écht, vermijd vluchtige encounters en snack-achtige seks, aldus de auteur. Wees ook niet te gevoelig als de ander niet ingaat op jouw vraag of verlangen. Geeft iemand een grens aan, kijk dan naar de ruimte die er wél overblijft.

Regel 4: wees ontvankelijk voor verschillende soorten smaken.

Focus je niet op kenmerken, eigenschappen, verschillen of overeenkomsten. Van Saarloos vindt dat iemand per definitie interessant is omdat hij of zij een ander is. ‘Accepteer dat Lidia niet Mohammed is, zoals een appel en een vloerdesembrood allebei knapperig zijn, maar niet op dezelfde wijze’.

Regel 5: vrij veilig. Gebruik dus condooms.

Wie al deze regels nastreeft, is rijker qua ervaringen. Van Saarloos ziet het als positieve vrijheid waarin je mooie verbindingen aangaat, voortdurend in beweging bent (vooral op geestelijk niveau...) en verschillen 'viert'. Want, zo vindt ze, de polyamoureuze single is een levenskunstenaar.

Op zoek naar een nieuwe liefde? Misschien kunnnen deze 8 tips je helpen. Twijfel je aan je huidige relatie. Misschien heb je wel een winterdip. Lees hier wat je er tegen doet. Toch een beetje last van bindingsangst? Relatie-experte Rika Ponnet legt uit wat je best doet.

Tekst door: Manon Kluten  

Partner Content

Gesponsorde content