Een kwaaltje waar heel wat vrouwen last van hebben: er kunnen 99 positieve dingen over je gezegd worden, wanneer iemand één punt van kritiek heeft, voel je jezelf slecht en blijf je erop focussen. In het slechtste geval word je zo onzeker dat je minder goed gaat werken, wat je zelfvertrouwen natuurlijk helemaal onderuit haalt. Gelukkig ben je niet alleen én is er een trucje om beter om te kunnen met kritiek.

Volgens psychologe Samantha Boardman is er een logische verklaring voor je focus op dat puntje van kritiek. Het stamt af van onze voorouders. “Om te kunnen overleven, moesten onze voorouders gevaar, stress en ongemakken uit de weg gaan”, vertelt ze aan Marie Claire. “Ieder puntje van kritiek werd dus heel ernstig genomen.”

Maar op je job of in relatie is dat natuurlijk niet nodig. Gelukkig is er volgens haar een goede manier om met die kritiek om te gaan: “ontleed grondig wat er gezegd werd. Kritiek gaat vaak over een heel specifieke taak of iets dat je over het hoofd zag.” Bovendien voegt ze er nog aan toe dat kritiek niet gericht is op jou als persoon, maar wel op een taak die je volgens anderen niet naar behoren volbracht.

Focus je dus liever op je volgende taak en hoe je die wél goed kunt uitvoeren. Heeft je partner kritiek, praat er dan over met elkaar. En besef goed dat je misschien iets deed wat hem niet aantstond, maar dat hij je daarom niet minder graag ziet.

Meer tips voor op het werk: