We hadden al het Deense Hygge, zen worden dankzij het Zweedse Lagom en uit Japan kwam er het bosbaden overgewaaid. Nu is er een nieuwe trend die ons zen moet maken: ‘niksen‘, het komt overgewaaid uit Nederland en onder andere Time Magazine en de Australische Vogue tippen het als zen-tip.

Het is druk en we hebbenveel stress, reden dus om manieren te zoeken om die aan te pakken. De nieuwe trend: niksen. Letterlijk niets doen dus. Maar wat wordt er precies mee bedoeld en waarom is het zo populair? Niksen is eigenlijk niets doen, of op zijn minst iets doen zonder dat het een doel heeft. Het kan dus ook muziek luisteren zijn, zolang het maar niet productief is én onze gedachten kan doen laten dwalen. En op die manier zou het ons beschermen tegen stress en burn-outs.

Lekker niksen

Het was de Poolse Olga Mecking die geïntrigeerd was door het woord. Ze verhuisde samen met haar man naar Den Haag en ontdekte het woord dat in veel talen niet letterlijk vertaald kan worden. Want niks is dan wel niks doen, het heeft niets met lui zijn te maken en is een positief woord. Olga schreef een online ode aan het niksen. De term werd opgepikt door de Amerikaanse Time Magazine en de Australische Vogue. “Het betekent eigenlijk letterlijk met niets bezig zijn”, vertelt Carolien Hamming van CSR Centrum aan Time Magazine. Ze begeleidt klanten om beter om te gaan met stress en burn-outs. “Rondhangen, muziek luisteren, door het raam kijken… Alles kan, zolang het niet de bedoeling is om iets te bereiken.” Het is vooral een kwestie van zelf uitzoeken waar je rustig van wordt. “Er is geen gouden formule, het is een kwestie van proberen wat werkt”, vult professor Ruut Veenhoven aan.

De voordelen van niksen

Volgens Eve Ekman, directeur van het Greater Good Science Center aan de universiteit van California, zijn er heel wat voordelen verbonden aan niksen. “Er is enorm veel stress en druk. Mensen die rust vinden, ervaren emotionele voordelen en voelen zich minder angstig. Maar er zijn ook fysieke voordelen. Zo verloopt het verouderingsproces van mensen die weinig stress hebben trager dan dat van mensen die constant hossen. Daarnaast krijg je ook nieuwere en betere ideeën als je regelmatig nikst.”

Allemaal redenen om snel een dagje verlof te nemen en eens lekker te niksen.

Meer tips tegen stress & burn-outs:

(Openingsbeeld: Sézane)