Dit is de wetenschappelijke verklaring voor waarom we vallen op bepaalde types

Heb je ooit gemerkt dat er een patroon is in je liefdesrelaties? We hebben specifieke gedragingen als het op partners aankomt, en ook bij een nieuwe partner lijkt dat gedrag zich te herhalen. Misschien ben je wel aanhankelijk of misschien neem je liever afstand van een relatie dan aan problemen te werken. Wat jouw specifieke gedrag ook is, het is te verklaren aan de hand van de hechtingstheorie.

Lees hier ook wat volgens een psycholoog dé doodsteek is voor je relatie

De hechtingstheorie verklaart onze hechtingsstijl in volwassen relaties. Als je je eigen hechtingsstijl begrijpt, heb je meer kans om een relatie te vinden die blijft duren.

Je hechtingsstijl bepaalt wie je aantrekt

Hoe kan je hechtingsstijl begrijpen je nu helpen bij de zoektocht naar een partner? Het zit zo: je hechtingsstijl heeft een invloed op elk aspect uit je relatie, van tot wie je je aangetrokken voelt, tot hoe de breuk plaatsvindt. Meer leren over je eigen hechtingsstijl helpt je dus meer te leren over je persoonlijke noden en hoe je eraan tegemoet kunt komen. Het leert je bovendien wat je eigen sterktes en zwaktes in relaties zijn en hoe die kunnen werken in het voordeel van je relatie. Hoe beter je je eigen stijl begrijpt, hoe meer kans om iemand te vinden die jouw stijl aanvult. En zo heb je dus meer kansen op succes.

De 4 hechtingsstijlen

1. Een veilige hechtingsstijl

Als je een goede relatie had met je ouders, en je had een veilig en onafhankelijk gevoel toen je opgroeide, heb je waarschijnlijk een veilige hechtingsstijl. Zo’n 50% van de bevolking heeft deze stijl. Dit betekent dat je waarschijnlijk een goede, stabiele en langdurige relatie hebt. Vaak is een relatie met weinig of geen grote hoogtes of laagtes of geweldige passie. Het klinkt misschien saai, maar het is het soort relatie waarin beide partners perfect tevreden zijn met het huisje-tuinje-boompje-leven. Dit soort koppels respecteert elkaars autonomie, maar hebben toch oog voor de noden van beide partners. Ze voelen een diepe verbondenheid die ze bewust voeden zonder hier moeite voor te moeten doen. Ze sluiten compromissen, geloven in hun liefde en weten dat die bestand is tegen stormen. Een ruzie bedreigt zeker niet meteen de relatie. Mensen die veilig gehecht zijn vinden seks belangrijk en hebben een grote behoefte aan intimiteit. Voor hen is het een manier om uitdrukking te geven aan hun ‘graag zien’.

2. Angstige hechters

Zo’n 20% is een angstige hechter. Waren je ouders overbezorgd of werd je betutteld? Dan is de kans groot dat je een angstige hechtingsstijl hebt. Typisch voor angstige hechters is verlatingsangst. Je bent niet zo snel tevreden in je romantische relaties en partners beschrijven je misschien als bezitterig of plakkerig. Je leunt op je partner om je gelukkig te voelen. Bovendien verspil je veel tijd met piekeren over het feit dat je je partner zal verliezen. Typische kenmerken zijn een negatief zelfbeeld en het idee dat anderen sterker, slimmer en beter zijn. Ze zoeken dan ook die ondersteuning van hen. Ze dromen van een intense relatie waarbij de partner nabij is. Ze twijfelen voortdurend en hebben nood aan bevestiging en complimenten. Daardoor zijn ze vaak erg eisend. Seks is niet zo eenvoudig, angstig gehechten hebben moeite om over seks te communiceren. Soms ondergaan ze het zelfs passief omdat ze schrik hebben om hun partner te verliezen. Of ze doen het om zich geliefd te voelen of hun zin te krijgen.

3. Angstige vermijders

Zo’n 5% is een angstige vermijder. Ze schipperen tussen onveilge extremen en duiken van de ene passionele relatie in de andere. Vaak zijn de partnerrelaties problematisch. Je sluit jezelf af van je partner en daardoor kom je ongeïnteresseerd over. Misschien vind je een partner zelfs onnodig. Kenmerken zijn een laag zelfbeeld en onrealistische ideeën over anderen. Het beeld is vaak heel zwart-wit: in eerste instantie heel positief, maar daarna heel negatief. Het zijn dan ook vaak rollercoasterrelaties met grote hoogtes en veel passie, maar ook veel drama. Vaak denken ze de man of vrouw van hun leven gevonden te hebben, maar gaat het allemaal te snel en ze hebben de neiging er zich uit te trekken. Deze types vallen op elkaar en kunnen elkaar aantrekken en afstoten. Seks speelt daarbij een belangrijke rol. Ze kunnen heel snel zeer intiem zijn, maar seks wordt ook gebruikt om de ander af te wijzen.

4. Afwijzend-vermijdend

Zo’n 20% van de bevolking heeft afwijzend-vermijdend gedrag. Typisch is dat mensen met deze hechtingsstijl zo hard op vrijheid gesteld zijn, dat ze moeite hebben om hun relatie ernstig te nemen. Vooral partners die als kind het gevoel hadden dat hun ouders niet emotioneel aanwezig waren, hebben deze stijl. Ze gaan hun autonomie en zelfzorg overmatig ontplooien en vertrouwen enkel op zichzelf. Ze doen zich sterk voor en willen zich niet emotioneel binden. Ze kunnen seks gemakkelijk loskoppelen van emoties en hebben vaker onenightstands.

Soort zoekt soort?

Als je een angstig of vermijdend type bent, kun je een veilig persoon al snel saai vinden. Onbewust heb je nood aan drama. Daarom trekken angstige vermijders en angstige hechters elkaar vaak aan. Twee vermijders gaan zelden een relatie aan, ze zouden al hun tijd spenderen aan het vermijden van elkaar. Wanneer twee angstige mensen een relatie aangaan, is deze onvoorspelbaar en levert het enorm veel stress op. Omdat ze allebei het gevoel hebben dat de ander hen zal verlaten. Enkel een partner met de veilige stijl kan alle andere stijlen aan. Ze hebben begrip voor de gevoelens van hun partner en kunnen hen helpen zich over de angsten heen te zetten. Maar hoe creëer je nu zelf een veilige hechtingsstijl?

Beïnvloed je eigen hechtingsstijl

Liefst van alles wil je een veilige hechtingsstijl. Maar hoe verander je dat nu? In de eerste plaats moet je bewust zijn van welk type je bent. Wees eerlijk met jezelf. Bedenk jezelf dan waarom je dit type bent. Denk terug aan je kindertijd, schrijf herinneringen op. Wees je bewust van wat er gebeurde toen je opgroeide en hoe dat nu je relaties beïnvloedt. Door er bewust over te zijn, kun je je een meer veilige stijl ontwikkelen en op die manier in een relatie stappen die kan blijven duren.

Meer over relaties & seks:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content