Ze vallen in de categorie ‘jongsten van het land’: zowel in die van bestsellerauteur als in die van procureur. Lize Spit en Ine Van Wymersch komen uit twee totaal verschillende werelden, maar schreven toch allebei een boek waarin psychisch lijden een cruciale rol speelt.

Met haar opvallend grote, warrige dot is Lize Spit een instant herkenbaar literair icoon. Nadat ze vijf jaar geleden debuteerde met Het Smelt, heeft ze zich stevig verankerd in de literaire wereld. Het Smelt was een eigentijdse, niet neer te leggen roman, waarvoor ze De Bronzen Uil ontving. Het boek is meer dan 200.000 keer verkocht, vertaald in zes talen én gaat verfilmd worden door Veerle Baetens. Spit werkte vervolgens vier jaar aan Ik ben er niet, haar langverwachte tweede roman die eind 2020 opnieuw als een komeet insloeg bij het lezerspubliek en waarvan de rechten nu al verkocht werden aan vier landen. We volgen het hartverscheurende traject van Leo, die haar vriend ziet afglijden in een psychose. Alles wijst erop dat Spit opnieuw een hit te pakken heeft, want nog geen twee maanden na de verschijning waren er al 50.000 exemplaren verkocht.

Verder lezen?
Wil je graag verder lezen en ongelimiteerd genieten van al onze artikels? Maak dan snel een account aan en stap binnen in de wereld van Feeling.
Maak een gratis profiel aan in nog geen minuut en krijg toegang tot alle Feeling artikels.

Wie zijn Lize Spit en Ine Van Wymersch:

Lize Spit (32), schrijfster

  • Debuteerde in 2016 met de bestseller Het Smelt (Das Mag).
  • Heeft net haar tweede roman uit: Ik ben er niet (Das Mag).
  • Schrijft tweewekelijks een column in De Morgen.

Ine Van Wymersch (40), procureur des Konings

  • Was woordvoerder en jeugdmagistraat bij het parket in Brussel.
  • Sinds 2019 procureur van het parket Halle-Vilvoorde.
  • Schreef Als je wieg op drijfzand staat (Lannoo), het levensverhaal van Elvire, een vrouw die euthanasie aanvraagt wegens ondraaglijk psychisch lijden.

Foto’s: Rebecca Fertinel. 

Meer lezen over boeken en vrouwen: