Home Psycho & Relatie Een dipje? Deze manier werkt het best om terug positief te zijn

Een dipje? Deze manier werkt het best om terug positief te zijn

Een dipje? Deze manier werkt het best om terug positief te zijn

Even somber? Liefst van alles krijg je vat op je emoties, want zo trek je jezelf gemakkelijker omhoog als je je even rot voelt. Maar hoe doe je dat? Dit is een goede manier om jezelf op te peppen.

Liever positiever? Dankzij deze 7 tips sta jij vanaf nu écht positief in het leven.

Negatieve gedachten

Een ontslag, een relatiebreuk of even last van de blues… Er zijn heel wat redenen om je even rot te voelen. Jezelf analyseren en afvragen waarom je je niet goed voelt en wat er mis is met je, heeft helaas een averechts effect. Het risico bestaat dat je eindeloos blijft ronddwalen in negatieve gedachten. 

Hier lees je 5 tips om voor eens en altijd te stoppen met piekeren

Afstand

Dé truc om jezelf op te peppen: na een vervelende gebeurtenis jezelf bekijken vanuit het self-distanced perspectief. Jezelf dus bekijken vanuit de derde persoon. Dat zeggen althans de Amerikaanse psychologen Ethan Kross en Özlem Ayduk. “Vraag je dus niet af: waarom reageerde ik zo fel op die opmerking?’, maar ‘waarom reageerde Anna zo heftig?'”.

Voor het onderzoek zochten de psychologen naar een mensen die recent een vervelende gebeurtenis hadden meegemaakt. Ze vroegen hen om die voor de geest te halen en er vanuit het derdepersoonsperspectief op terug te kijken. Wat bleek? De proefpersonen die vanuit derde persoon keken werden minder emotioneel én zagen dingen die ze ervoor niet zagen.

Door vanuit een derdepersoonsperspectief te kijken kun je de vicieuze cirkel van hopeloosheid, jezelf beschuldigen en boosheid, doorbreken. Je interpreteert dingen op een andere manier en ziet oplossingen die je anders niet zou zijn.

Meer tips om je beter in je vel te voelen:

SOURCE: Psychologie Magazine