Home Psycho & Relatie Een gezonde geest in een gezond lichaam

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Gelukkig zijn, we willen allemaal niets liever. Chirurg en psychotherapeut Thierry Janssen geeft tips om je evenwicht te vinden. 

1. Relativeer

Negatieve emoties kunnen serieus aan ons vreten. Ze zorgen voor de aanmaak van adrenaline en veroorzaken stress

Relativeren en positief denken zorgen ervoor dat je kalm wordt, dat je immuunsysteem wordt gestimuleerd en dat je herstelmechanisme geactiveerd wordt. Positief denken is dus de boodschap! En dat begint 's morgens al bij het ontwaken. Hier vind je tips om de dag te starten met een glimlach

2. Lachen maar 

Wij kunnen iets leren van kinderen, zij lachen zo'n 400 keer per dag. Terwijl een volwassene slechts 20 keer per dag lacht. Zonde! Want lachen is goed voor je welzijn. Bovendien worden we aangetrokken door goedlachse mensen. Lach dus zoveel mogelijk. 

3. Mediteren

Als je het type bent dat nooit stilzit, krijg je misschien de indruk dat mediteren tijdverlies is. Maar dat is slechts een eerste indruk, stop niet. Mediteren staat gelijk aan relaxen. Maar het stimuleert ook die delen van de hersenen, die je gemakkelijker beslissingen laten nemen. 

Testen tonen aan dat Tibetaanse monikken een beter imuunsysteem hebben en fitter zijn, maar ook dat ze beter zijn in het vinden van oplossingen voor problemen. Het volstaat al om 2 keer 5 à 10 minuten per dag te mediteren. Concentreer je op je ademhaling is al een eerste goede vorm van meditatie. Heb je de smaak te pakken? Misschien is yoga wel jouw ding. Goedele Leyssen toont hoe het moet

4. Druk je gevoelens uit

We hebben allemaal boosheid in ons. Het is een signaal dat onze grenzen niet gerespecteerd worden of onze noden niet vervuld zijn. Maar, in plaats van ons te focussen op wat de ander daarvan vindt, is het beter onze gevoelens te uiten. Anders keert de boosheid zich tegen je, door een zenuwachtig gevoel. 

Doe dit niet door te schreeuwen of te schelden. Maar maak je duidelijk door te bevestigen wie je bent, zonder daarbij jezelf of anderen pijn te doen. Je nieuwe levensmotto: Amsueren maar! 

5. Sport je gelukkig

Fitnissen met een iPod in je oren of terwijl je naar je favoriete serie kijkt, dat is niet echt positief. Je kan geest en lichaam niet optimaal ontspannen op die manier. Sporten met je volledig bewustzijn is de boodschap. Weg dus met afleidende muziek en zet je televisie uit. 

Sporten wordt extra leuk in een van deze outfits

 

Lees ook: