Een ruzie vermijden of je partners gevoelens niet kwetsen… We durven allemaal wel eens een leugentje om bestwil vertellen. Maar hoeveel liegt de Vlaming en waarover gaat dat dan? Het biologische thee- en limonademerk Honest zocht het uit.

Geen leugens

1 op 10 geeft aan nooit te liegen. De vraag is natuurlijk… Spreken ze dan de waarheid? 14% van de vrouwen zegt nooit een leugen verteld te hebben tegenover 9% van de mannen. Hm.

“Ja, die jurk staat je goed”

Maar waarom liegen we dan? Zo’n driekwart zegt weleens te liegen om iemands gevoelens niet te kwetsen, 2 op 3 wilt liever geen ruzie, 38% doet het om iemand anders te beschermen en 37% doet het uit beleefheid. Twijfel dus even als die collega nog eens zegt dat ‘die jurk je echt goed staat’, als je er naar vraagt.

Er is wel een verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen geven aan het te doen omdat het grappig is (14%) of zodat mensen hen interessant zouden vinden (8%). Vrouwen doen het dan weer vaker om iemand te beschermen of om geen gevoelens te kwetsen.

Laatkomers

4 op 10 zegt regelmatig leugentjes te vertellen over waarom ze te laat waren. 54% liegt graag over waarom hij/zij iets vergeten is of niet gedaan heeft.

En ook in de slaapkamer moet een leugentje om bestwil blijkbaar wel kunnen. 1 op 10 geeft aan te liegen over het aantal bedpartners. Mannen doen dit nog vaker dan vrouwen. Koppels ligen ook weleens tegen anderen over hoeveel seks ze hebben.

Leugenaars in je omgeving

Je denkt beter twee keer na voor je collega’s of je partner nog onvoorwaardelijk gelooft. 48% zegt het vaakst oneerlijk te zijn tegen vrienden, 43% liegt tegen collega’s en 37% durft de partner een leugentje voor te schotelen.

Het onderzoek werd gedaan aan de hand van vragenlijsten, of de resultaten 100% eerlijk zijn, weet dus niemand zeker. 😉

Honest is een biologisch thee- en limonademerk. Er zijn twee nieuwe productlijnen op de markt: HONEST® Tea en HONEST® Lemonade. Honest wil zo eerlijk mogelijk zijn en streeft naar duurzaamheid en fair trade.

Meer onderzoeken: