Feelings grote geldenquête: het gezinskinkomen onder de loep

We praten niet graag over geld, maar als het anoniem kan, vertellen we honderduit. De resultaten van onze online enquête over vrouwen en geld geven dan ook een ongeziene inkijk in je boekhouding en budget. Wij delen graag de belangrijkste resultaten. Vandaag: het gezinsinkomen. 

De onafhankelijke vrouw

De twintigste eeuw ligt vér achter ons: in 2020 heeft meer dan 95 procent van de ondervraagde vrouwen een eigen inkomen. Ofwel een salaris, een uitkering of een pensioen. Het gezamenlijk gezinsinkomen (inclusief single vrouwen) is in bijna 80 procent van de gevallen niet hoger dan 5.000 euro netto. Gemiddeld 30 procent van de vrouwen verdient meer dan haar partner. Opmerkelijk detail: bij Waalse vrouwen ligt dat cijfer 6,5 procent hoger dan bij de Vlaamse vrouwen (32,4 t.o.v. 26 procent). Ongeveer 15 procent verdient evenveel en 55 procent verdient minder. Dat ligt in lijn met de gemiddelde lonen in Vlaanderen. Uit cijfers van Statistiek Vlaanderen blijkt dat het persoonlijk inkomen van vrouwen in 2018 gemiddeld 1.474 euro netto per maand bedroeg, terwijl mannen met 2.112 euro naar huis kwamen. Daar staat wel tegenover dat 63 procent van de vrouwen thuis de bankzaken regelt.

Ik ben de man

Uit een onderzoek van de University of Bath bij 6.000 Amerikaanse, heteroseksuele koppels blijkt dat mannen veel financiële stress ervaren als ze de énige kostwinnaar zijn. De meest ideale situatie? Als het loon van hun partner net iets minder dan 40 procent van het gezamenlijk inkomen bedraagt. Gaat een vrouw echter méér verdienen dan die 40 procent en wordt de man economisch afhankelijker van haar, dan neemt het stressniveau opnieuw toe.

Ik ben de vrouw

Een vijfde van de ondervraagde vrouwen bestempelt zichzelf als rijk. Dat is natuurlijk een subjectief antwoord, want wanneer ben je écht rijk? De Boston Consulting Group heeft berekend dat ± 3,5 procent van de Belgische gezinnen zich dollarmiljonair mag noemen, terwijl een doorsneegezin in ons land een vermogen bezit van 330.000 dollar. Je moet ook rekening houden met de psychologische factor, want rijkdom is natuurlijk ook een gevoel dat niet echt gelinkt is aan een bedrag. De meeste mensen die zichzelf als rijk beschouwen, doen dat als ze zich geen zorgen meer moeten maken over materiële zaken, ze kunnen kopen wat ze willen, kunnen doen waarvan ze houden en niet meer afhankelijk zijn van hun werk. (bron: De Tijd)

‘En ik maar boterhammen smeren’

Katrien (46) en haar man hebben een gezamenlijke rekening. “Onze beide inkomens gaan in één pot. Daarmee betalen we alles, van de hypotheek, de inkopen tot de persoonlijke liefhebberijen. In het begin van ons huwelijk controleerde ik altijd wat hij uitgaf. Dan presenteerde ik hem soms de rekening van zijn dagelijkse broodje smos tijdens de lunch: ‘Weet je wel dat 5 euro per dag gedurende een heel jaar uitkomt op meer dan 1.000 euro?! En ik maar boterhammen smeren!’ Maar het mes snijdt natuurlijk aan twee kanten. Sinds hij me confronteerde met een gepeperde rekening van de parfumerie (250 euro voor een dagcrème), zwijg ik gewoon.”

Wie heeft de enquête ingevuld?

Feeling organiseerde deze zomer een grote online enquête met als onderwerp ‘vrouwen en geld’. In totaal vulden 1.459 Belgische vrouwen de enquête in, van wie 965 Nederlandstalige en 793 Franstalige. De meeste deelnemers waren ouder dan 25 jaar, met een zwaartepunt in de categorie 45-plussers. Daarvan is bijna 40 procent samenwonend of getrouwd met kinderen, 25 procent samenwonend of getrouwd zonder kinderen, 10 procent alleenstaand met kinderen en nog eens 20 procent is alleenstaand zonder kinderen. De rest woont in bij ouders, familie of vrienden. Meer dan de helft van de ondervraagden is bediende, ambtenaar of docent.

Meer lezen over geld:

Tekst: Evelien Rutten – Beeld: Getty

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content