Feelings grote geldenquête: zo betaalden we anno 2020

We praten niet graag over geld, maar als het anoniem kan, vertellen we honderduit. De resultaten van onze online enquête over vrouwen en geld geven dan ook een ongeziene inkijk in je boekhouding en budget. Wij delen graag de belangrijkste resultaten. Vandaag: online bankieren & betalen.

Even de barcode scannen

Wie herinnert zich nog dat je met je vast telefoontoestel overschrijvingen kon doen? Of dat je overschrijvingen deed met roze formulieren, die je vervolgens in de brievenbus van de bank moest achterlaten? We komen van ver. Betalen gaat nu razendsnel en zelfs contactloos, maar maken we ook allemaal gebruik van die technologie? Bijna 55 procent van de vrouwen doet haar overschrijvingen nog regelmatig aan het vertrouwde (automatisch) loket. Hier zien we dat de Franstalige vrouwen (67 procent) conservatiever zijn dan de Nederlandstalige (43 procent). Toch is ook online bankieren met de pc niet meer weg te denken voor 88 procent van de vrouwen. Contactloos betalen met de bankkaart is iets minder doorgedrongen (67 procent). Ook een app als Payconiq wordt door minder dan de helft gebruikt. Hier speelt leeftijd een belangrijke rol. Bij vrouwen jonger dan 25 doet 94 procent aan online bankieren, terwijl dat bij de 55-plussers 67 procent is. We moeten er wel rekening mee houden dat de vrouwen die deze online enquête invulden, sowieso al vertrouwd zijn met de nieuwe media.

52% gebruikt nog geen app om met de smartphone te betalen

Record-app

Van maart tot augustus werd de Payconic by Bancontact-app meer dan 870.000 keer gedownload. In augustus alleen al werden er 11,5 miljoen betalingen mee gedaan door 3,85 miljoen Belgen: een verdubbeling t.o.v. augustus 2019. Ook online betalingen gebeuren voor 65 procent met onze smartphone. Is cash geld dan ten dode opgeschreven? Misschien. Een internationale studie die werd uitgevoerd door ING toont aan dat zes op de tien Belgen minder contant geld gebruikt dan een jaar geleden. Ook zakgeld wordt steeds vaker elektronisch gestort.

‘Altijd een volle batterij’

Jakobien (22) heeft nooit meer geld op zak. “Die keren dat ik bij de bakker of de frituur uitzonderlijk nog eens cash moet betalen, schrik ik me altijd kapot. Ik ben dan ook een enorme voorstander van een cashloze samenleving. Misschien omdat ik met die technologie ben opgegroeid? Het enige probleem is wel dat de batterij van je smartphone altijd opgeladen moet zijn.”

Meer lezen over geld:

Tekst: Evelien Rutten – Beeld: Getty

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content