Neem je af en toe eens een kijkje op online datingsites of -apps? Dan hoorde je vast al van het begrip ghosting. Als iemand waar je klaarblijkelijk (online) goed mee overeenkomt, je van de ene dag op de andere negeert, dan wordt je geghost.

Fijn is anders, want naast het feit dat je afgewezen wordt, zal je nooit te weten komen waarom de ander plots alle contact verbreekt. Je blijft achter met veel vragen en onzekerheden en dit kan verregaande gevolgen hebben. Je zelfvertouwen krijgt een aanzienlijke deuk, je legt de fout bij jezelf (“was ik niet sexy of grappig genoeg”) en je verliest het vertrouwen in anderen.

Deborah en Elsie maakten het allebei al mee of pasten de dump-techniek al eens zelf toe. Zo gingen zij ermee om.

Deborah (36): “Vond hij me niet slim of mooi genoeg? Misschien was hij anders en beter gewend in bed.”

Deborah leerde vorige zomer een man kennen via een datingapp. Al snel spraken ze af in een café en dat verliep zo goed dat Deborah de indruk kreeg dat haar date een serieuze relatie met haar zocht. “Het kon niet op, elke dag kreeg ik ’s morgens en ’s avonds lieve berichtjes, en we waren al een paar keer bij elkaar blijven slapen. Het leek veelbelovend, maar op het moment dat ik er echt vertrouwen in kreeg, nam hij afstand. Alsof hij doorhad dat de buit binnen was en de spanning van het veroveren eraf was.

Het ging heel snel. Een paar dagen lang nam hij nog de moeite om te antwoorden, al zat er lange tijd tussen mijn berichtje en zijn reactie. Als ik vroeg of er iets was, ontkende hij dat. Tot hij plots niet meer antwoordde. Ik heb nog gebeld. Geen antwoord. Alleen maar radiostilte.

‘Ik heb er nooit antwoord op gekregen. Dat maakte het heel lastig’

Nu sta ik over het algemeen echt wel stevig in mijn schoenen, maar ik werd er heel onzeker door. Kennelijk was ik toch niet zo leuk als ik dacht. Vond hij me niet slim genoeg, niet mooi genoeg. Of misschien was hij anders en beter gewend in bed. Of kwam ik juist té zelfverzekerd over en kon hij daar niet mee omgaan? Ik heb er nooit antwoord op gekregen. Dat maakte het heel lastig. Ik heb hem nooit meer gehoord. Sindsdien zit ik niet meer op datingapps. Ik heb geen zin in nog eens zo’n afwijzing.”

Elsie (29): “Als anderen het doen, dan ik ook.”

Elsie windt er geen doekjes om: “Ik ben een paar keer zelf geghost. Niet leuk, maar op den duur word je er een stuk makkelijker in. ‘Als anderen het doen, dan ik ook’, zoiets. En toegegeven, het geeft ook een stukje macht om verschillende mannen aan het lijntje te houden. Online gaat dat nu eenmaal makkelijker.

‘Ik zou het nooit met iemand doen die ik ‘in het echt’ zou zien’

Ik wil met bepaalde mannen het contact niet verbreken omdat ik het leuk vind om hun aandacht te krijgen. Maar soms is het te veel, stuurt iemand te vaak achter elkaar berichtjes. En dan doe ik het ook, ik laat niets meer van me horen en heb geen zin om het uit te leggen. Vooral omdat ik die ander eigenlijk niet echt ken. Ik zou het nooit met iemand doen die ik ‘in het echt’ zou zien.”

Lees meer: