Linda (44) vertrok met man en kinderen op wereldreis, maar zag haar droom na zeven maanden in duigen vallen. Haar man vond de reis bij nader inzien een al te gek idee en wou terug naar huis. Tegelijkertijd betekende dit het einde van hun huwelijk

“Al zolang ik me kan herinneren, wil ik op wereldreis. Als kind reisde ik regelmatig en ik heb over de hele wereld familie wonen. Ik was acht jaar getrouwd met Tom toen ik die droom eindelijk wilde waarmaken. Onze kinderen waren toen één, zes en acht jaar, en het leek mij fantastisch om samen met hen dit avontuur te beleven. Mijn man was dan wel niet laaiend enthousiast, hij had er ook niet echt iets op tegen. Dus stortte ik me op de voorbereidingen: ik regelde visums en vaccinaties, spaarde iedere euro en schreef de kinderen in aan een wereldschool. Het kostte me een jaar, maar ik was er helemaal klaar voor.

‘Ik kreeg allerlei verwijten naar mijn hoofd geslingerd: dit was toch geen goede opvoeding voor de kinderen?’

Bang was ik niet voor deze trip. We waren al vaker zes weken op vakantie geweest en dat ging altijd goed. Al bleek deze reis toch nét iets anders. Ik merkte al snel dat Tom het moeilijk had en veel angstiger was dan ik. We begonnen in Europa, en daar viel het nog mee, al merkte ik dat hij vaak niet mee wilde op uitstapjes en zich terugtrok.

De bom ontploft

Eenmaal in Libanon – we waren toen ongeveer vijf maanden onderweg – barstte de bom. Enkele kinderen probeerden ons daar te beroven. Ze gingen meteen weg nadat ik ze een tros bananen had gegeven. Onze kinderen vonden het incident best grappig, maar voor Tom was dit de druppel. Het leek wel of ál zijn opgekropte frustraties er in één keer uit kwamen. Ik kreeg allerlei verwijten naar mijn hoofd geslingerd: dit was toch geen goede opvoeding voor de kinderen? En ik was echt gek dat ik zo’n gevaarlijke trip wilde maken! Uiteraard kregen we ruzie. Ik wilde niet naar huis, maar Tom was vastberaden: hij moest en zou terugkeren naar België.

Ter compensatie trokken we nog twee maanden naar Slovenië. Daar woonde familie van mij en ik vond het belangrijk dat de kinderen die leerden kennen. Tussen Tom en mij was het al die tijd erg kil. Ik trok eropuit met de kinderen en mijn familie, en hij bleef intussen in het huisje. Ik was zo teleurgesteld. Ik had de kinderen betrokken bij de voorbereiding en moest hen nu doodleuk vertellen dat we toch niet naar de Dode Zee gingen of naar de olifanten gingen kijken. Gelukkig hadden zij het alsnog naar hun zin.

Eenmaal terug thuis was de liefde tussen ons bekoeld. We besloten apart te gaan wonen en elk ons eigen ding te doen. Ik neem het hem nog steeds kwalijk dat hij me mijn droom heeft afgenomen, want die grote wereldreis mét de kinderen komt er niet meer. Een nieuwe man is er niet meer in mijn leven geweest, maar dat vind ik niet erg. Ik heb altijd meer gehouden van reizen dan van eender welke man.”

 

Lees meer:

Openingsbeeld: stockbeeld.

* Namen en bestemmingen werden gewijzigd om de privacy van getuigen en ex-partners te garanderen.