Home Psycho & Relatie Help, ik denk te veel!
Help, ik denk te veel!

Piekeren, twijfelen of niet kunnen stoppen met denken, vermoeiend allemaal. Stop dus met malen en creëer meer rust in je hoofd. Wij helpen je met enkele tips & trics.

De Amerikaanse psychologe Susan Nolen-Hoeksema stelt in haar boek Women Who Think Too Much dat te veel nadenken ons leven moeilijk, zuur en deprimerend maakt. Piekeren is een kwaal van deze tijd. De wereld en ons leven zijn complexer dan ooit en de maatschappij legt de lat ontzettend hoog.
 

De top 3 voor de meest gemaakte fouten door piekeraars

 1. Veralgemenen
  Wat? Er gebeurt één iets slechts, maar voor piekeraars betekent dat het altijd zo zal zijn.
  Oplossing? Een minder goede ervaring moet je als een eenmalige gebeurtenis zien. Er is geen garantie dat het telkens opnieuw zal gebeuren.
   
 2. Alles zwart-wit zien
  Wat? Daarbij gaan piekeraars ervan uit dat iets ofwel helemaal geweldig ofwel absoluut verschrikkelijk is.
  Oplossing? Je moet inzien dat de wereld geschilderd is in meer dan vijftig tinten grijs. Bovendien zorgt een grote portie relativering ervoor dat bijna alles getemperd kan worden.
   
 3. Etiketteren
  Wat? Piekeraars kleven een etiket op zichzelf om wat hij of zij doet. Dat is nefast voor hun zelfbeeld.
  Oplossing? Jezelf niet als een kluns beschouwen omdat je maar één keer gestruikeld hebt. Je moet je ontdoen van je eigen etiketten.

Anders leren denken: het kan. En wel met deze tips!

 1. Word je bewust van je gedachten
  Je moet je vinger kunnen leggen op je verdriet, frustratie, woede of teleurstelling. Stel je emoties vast en veroordeel ze niet.
   
 2. Las vaste piekermomenten in
  Door vaste momenten in te leggen om te piekeren, je treinrit naar het werk bijvoorbeeld, laat je piekeren toe, maar beperk je de gedachten.
   
 3. Schrijf je piekergedachten op
  Als je zwart op wit leest hoe je hoofd werkt, word je je bewust van je gedachten. Daardoor weet je meer hoe die werken en kan je er vaak wat afstand van nemen.