Help, ik heb bindingsangst. Wat nu?

Je leert een geweldige partner kennen. Een zorgzame man die trouw is en je op handen draagt. Maar toch heb je twijfels. Is hij wel de ware? Zou iemand anders niet beter bij mij passen? Mischien heb je wel bindingsangst. Seksuologe en relatie-experte Rika Ponnet geeft uitleg en tips.  

Wat is bindingsangst?

“Bij bindingsangst voel je een angstig of onrustig gevoel bij het idee om tot duurzame verbinding te komen. Je hebt twijfels en kan daardoor destructief gedrag vertonen in je relatie. Dat wil niet zeggen dat mensen met bindingsangst geen relatie willen, vaak willen ze het net wel, maar is het moeilijk omdat ze gevoelens van onrust en beklemming evaren.”

Hoe ontstaat het?

“Met bindingsangst word je niet geboren. Het ontstaat door ervaringen die je als kind of in vorige relaties opdeed. Het is in wezen een emotionele aanpassingsstrategie. Van nature uit zijn mensen geprogrammeerd om zich te wenden tot de ander voor troost, genegenheid en affectie, om verbinding tot stand te brengen. Ons hechten aan anderen is een evolutionair-biologisch erg dominante aandrang. Door antwoorden die je daarop kreeg in het verleden, pas je jouw reactie aan.”

“Aan de ene kant heb je mensen die als kind geen gepast of geen antwoord kregen op die gevoelens. Bijvoorbeeld doordat ze weinig of geen aandacht kregen. De gevoelens werden niet of niet juist beantwoord, en dat is erg pijnlijk. Daarom passen ze hun gedrag aan om het gevoel van afwijzing te voorkomen. Ze willen hun geluk niet laten afhangen van anderen, zijn de overtuiging toegedaan dat de ander er toch nooit echt zal zijn, je maar beter niet afhankelijk of kwetsbaar kan zijn. ”

“Daarnaast heb je net het omgekeerde. Doordat mensen als kind of in een vroegere relatie te veel dwingende aandacht kregen, passen ze zich aan. Als ouders bijvoorbeeld heel autoritair waren of als ze in een vorige relatie een erg claimende, afhankelijke of emotioneel onstabiele partner tevreden probeerden te houden, kan het zijn dat ze dat als een negatief gevoel ervaren. Ze hebben nood aan vrijheid, hun eigen ding doen en zichzelf mogen zijn. Het idee van een vaste relatie schrikt hen af.”

Hoe herken je bindingsangst?

“Bindingsangst heeft veel gezichten. Voor mensen met bindingsangst is de toegangspoort tot de relatie vaak de moeilijkste stap”, legt Rika uit. “Heel typisch is bijvoorbeeld dat ze na drie maanden, als het allemaal wat serieuzer begint te worden, de stekker eruit trekken. Of altijd kiezen voor partners die niet beschikbaar zijn. Zelf bindingsangst herkennen is niet zo eenvoudig, je merkt het vooral als je onrustig wordt of angstige gevoelens krijgt bij relaties.”

Wat doe ik als ik bindingsangst heb?

De eerste stap is zelfbewustzijn. “Het is belangrijk om te erkennen dat je bindingsangst hebt. Daarnaast is communicatie zeer belangrijk. Als je bijvoorbeeld iemand hebt leren kennen die je interesseert, maar hij stuurt je 20 sms’jes per dag, en je krijgt het er erg benauwd van, zet dat niet gewoon je gsm uit. Dat is geen oplossing. Praat erover, leg uit wat je gevoelens zijn en wat je bang maakt. Op die manier kan je elkaar tegenmoet komen. Vervolgens is het ook belangrijk om een beetje geduld te hebben. Zoals eerder gezegd, de toegangspoort tot de relatie is vaak het moeilijkst. Wanneer er tijd verstreken is, vind je vaak terug rust. Al zal twijfel en onrust altijd deel uitmaken van je relationeel leven. Beseffen dat het samenhangt met jouw vroegere ervaringen en niet noodzakelijk een graadmeter is voor de kwaliteit van je relatie, is belangrijk.” 

“Goed om weten. Wanneer een persoon een erge vorm van bindingsangst heeft door bijvoorbeeld een traumatische gebeurtenis, kan het nuttig zijn om beroep te doen op een expert.”

Wat als mijn date bindingsangst heeft?

Ook hier is praten het sleutelwoord. “Probeer niet zelf te interpreteren, vaak zit je er volledig naast. Maar praat met de persoon in kwestie, push niet en toon begrip. Maak vooral voor jezelf uit wat je eigen noden zijn. Heb je het gevoel dat een date je verlangens devalueert of afwijst, is het soms nuttiger om conclusies te trekken.”

Lees ook:

Nood aan een nieuwe partner? Hier vind je tips voor de zoektocht naar jouw nieuwe liefde. Heb je een relatie, maar heb je schrik voor een winterse relatiedip? Zo voorkom je hem. Twijfels? Hier lees je wat te doen.  

Partner Content

Gesponsorde content