Hoe zoek je het perfecte cadeau uit?

Hoe doe je dat, het perfecte cadeau uitzoeken? Hoe organiseer je de cadeauronde in je familie? En wat doe je als je iets krijgt wat je helemaal niet wilt? Redactrice Nathalie Leblanc deelt haar eigen ervaringen en vroeg het aan ervaringsdeskundigen

DOORGEVEN? DÓÉN!

Nathalie: "Regiften is trendy, de laatste jaren. Een kwestie van gezond verstand. Het is logisch om iemand anders een plezier te doen met een geschenk dat je dubbel hebt, maar wat met geschenken die je met de beste wil van de wereld niet mooi vindt? Mag je die ook doorgeven?"

Dat moet kunnen, vindt  Sofia (41). Drie keer heeft ze ondertussen het kookboek Jeruzalem van Yotam Ottolenghi gekregen. “Ik ben fan, echt waar”, zegt ze lachend. “Ik durfde bij het tweede boek niet te zeggen dat ik het al had, dus heb ik vriendelijk gelachen naar mijn schoonmoeder en haar bedankt. Bij het volgende etentje met vrienden gaf ik het cadeau. Maaike was er dolgelukkig mee. Een paar weken later kreeg ik het boek opnieuw, nu van een buurvrouw als bedankje. Ik heb weer vriendelijk geglimlacht en het aan mijn zus gegeven voor haar verjaardag. Je ziet: doorgeven, of regiften is soms gewoon een goed idee, en bovendien de meest diplomatische oplossing."

HET RITUEEL VAN NAMEN TREKKEN

In Jodies schoonfamilie worden er, zoals in zo veel Vlaamse families, namen getrokken. “Ik ben enig kind, dus wij kopen in mijn familie allemaal iets voor elkaar. Maar bij mijn man Hans zijn ze met vier kinderen plus partners, dus dat wordt veel. In het begin vond ik het raar dat het er zo strikt aan toeging. Een afgesproken budget, het ritueel van namen trekken dat elk jaar in september al plaatsvindt. Ik vind het niet echt spontaan, maar het werkt wel."

Bij Lydia (51) doen ze niet aan mysterie, zij gaat samen met haar twee zussen en mama begin december winkelen. “Elk van ons weet van tevoren wat we nodig hebben of graag willen, en dan kopen we dat die ene dag allemaal. Soms leggen we samen om iets duurders te kopen. Maar het gaat ons niet om de cadeautjes, we genieten gewoon van die dag samen. En ’s avonds gaan we gezellig eten. Die kerstshoppingdag is een van de hoogtepunten van ons jaar. Extra voordeel is dat we altijd happy zijn met wat we krijgen, en dat alles altijd past, want we hebben het zelf gekozen.”

WANT ZE IS HET WAARD

Nathalie: "Namen trekken kan ik nog enigszins begrijpen: wie een grote familie heeft, komt de kerstdagen anders misschien financieel niet te boven. Maar ik ben niet zo’n fan van verlanglijstjes. Ze regelen de manier waarop we geschenken geven, maar ze halen er ook de fun uit. Ik vind het namelijk wél leuk om over cadeautjes na te denken, en probeer altijd te verrassen met iets wat mensen zelf niet zouden kopen. Omdat ze er niet aan denken, of er niet zo veel geld aan willen uitgeven.

Maar hoe ik ook mijn best doe, ik zal nooit mijn goede vriend Jörg kunnen evenaren. Hij is de Beste Schenker ter Wereld. Een terloopse opmerking van mij mondt maanden later uit in het perfecte cadeau. “Ik luister gewoon goed”, lacht hij als ik hem naar zijn cadeautalent vraag. “Als iemand iets vertelt wat een potentieel geschenk kan worden, dan onthoud ik dat tot de tijd rijp is om er iets mee te doen." Maar daar zit hem nu net de sleutel tot een echt goed geschenk, denk ik. Aandacht. Een envelop met geld mag dan wel handig zijn, het is niet echt bevredigend.

Een goed cadeau raakt ons zo diep, omdat we het zien als bewijs dat de gever oog voor ons heeft, ons kent en de moeite heeft genomen om over ons cadeau na te denken. Maar toch ligt het niet zo simpel, zegt Sofia. “Mijn man ziet me doodgraag, maar slaagt er niet in om een gepast geschenk uit te zoeken. Vorig jaar kreeg ik een ring die ik ronduit lelijk vond, maar hij was wel duur. We zijn samen terug naar de winkel gegaan, om iets anders uit te zoeken. En ik weet hem ondertussen ook wel een beetje te sturen. Ik zwijg over kwakkelende strijkplanken of tegenpruttelende haardrogers, want anders krijg ik gegarandeerd nieuwe versies voor mijn verjaardag. Ik heb geleerd om gewoon te zeggen wat ik graag wil. Dus schat: voor kerst graag een weekendje Parijs.”
 

Meer psycho:

Partner Content

Gesponsorde content