Getuigenis: Katrin werd na haar burn-out ondernemer en werkt nu volgens haar eigen ritme en energiepeil

Annelore De Donder

Getuigenis: Katrin werd na haar burn-out ondernemer en werkt nu volgens haar eigen ritme en energiepeil

In een wereld waarin we meer dan ooit geïnformeerd, geconnecteerd en geconcentreerd verwacht worden te zijn, voelt het allemaal wat veel. En al zeker als je hoogsensitief bent. Maar het kan anders, en beter. Want wie zijn hoogsensitiviteit leert begrijpen en ernaar durft handelen, kan de karaktereigenschap ook inzetten in z’n eigen voordeel. Zo ging het ook bij Katrin (45): haar hoogsensitiviteit deed haar besluiten om te ondernemen.

“Uiterlijk was alles perfect: ik had een managementfunctie, een mooie bedrijfswagen, ik woonde in een geweldig appartement, had een leuke man, maar innerlijk klopte er iets niet. Op mijn 28ste – wat vroeg is – heb ik een heel heftige burn-out gehad, ik ben meer dan een jaar thuis geweest. Ik was al heel lang aan het worstelen met mijn werk, had daarvoor ook al een bore-out gehad. En dat terwijl ik eigenlijk echt wel graag werkte. Heel frustrerend.”

“Toen ik ontdekte dat ik hoogsensitief ben, heb ik uiteindelijk kunnen plaatsen wat er aan de hand was. Maar hoe moest ik daarmee omgaan? Ik wilde heel graag terug aan het werk. Daarom ben ik echt op zoek gegaan naar mijn professionele ‘gebruiksaanwijzing’, naar wat ik nodig had om met energie en passie te kunnen werken. En ik kwam erachter dat het belangrijk is om te kunnen werken in een omgeving die bij me past, en die me genoeg uitdaagt.”

“Toen ik ontdekte dat ik hoogsensitief was ging ik op zoek naar mijn professionele gebruiksaanwijzing: wat had ik nodig om met energie en passie te kunnen werken?”

“Toen ik in loondienst werkte, was ik rond de middag al klaar met wat er allemaal moest gebeuren; ik deed op een halve dag waar mijn collega’s een dag voor nodig hadden. Iets wat ik kende van op school, waar ik me ook al heel snel verveelde. Ik was moe van intensief te werken, maar ik zat vast aan die 9 to 5. Ik ben ook heel veel en heel graag buiten om mijn energie op te laden. Maar van welke baas mag je een uur gaan wandelen? Of een siësta doen? Dat maakte dat ik ’s avonds helemaal uitgeput thuiskwam.”

“Ik ben na mijn burn-out ondernemer geworden en heb sindsdien alle vrijheid om mijn activiteiten in te richten zoals ik het wil, volgens mijn eigen ritme en energiepeil. En zo gaat het perfect. Ik heb ook een tijd in Andalusië gewoond en van daaruit gewerkt, te midden van een olijfboomgaard, hoog in de bergen. En nadien op Ibiza, vanwaar ik mijn bedrijf runde. Ondertussen ben ik alleenstaande mama geworden, en woon ik terug in België. Ik heb een nieuw bedrijf opgericht en wil nu meer tijd met mijn zoontje doorbrengen.”

“Tot mijn dertigste heb ik me proberen aan te passen aan wat maatschappelijk van me verwacht werd. Pas toen ik mijn dromen au sérieux ben gaan nemen, geniet ik van mijn leven”

“Ik heb me tot mijn dertigste proberen aan te passen aan wat maatschappelijk van me verwacht werd, getracht ‘normaal’ te doen. Maar vanaf het moment dat ik mijn dromen au sérieux ben gaan nemen, geniet ik van mijn leven. Ik ben gaan handelen naar mijn gebruiksaanwijzing, heb gestreefd naar een congruentie tussen denken, voelen en doen.

Het was een moeilijke zoektocht; niemand die je zegt je hart te volgen. Ik heb me vaak anders, onbegrepen en eenzaam gevoeld. Je wordt opgevoed met een diploma als doel, een carrière, een relatie,… Dat is een heel traditioneel beeld, maar niet voor iedereen de beste oplossing. Jezelf zijn is de enige manier die werkt.”

Beeld: Diego Franssens.

Meer lezen over psychologie en welzijn:

Partner Content

Gesponsorde content