Meet Qozmo (2,5), de Franse bulldog van stylist en mediapersoonlijkheid Jani Kazaltzis (40). Met een Instagramaccount (@Qozmo_the_dog) met 7.000 volgers is hij zonder twijfel de ster in huis.

Mr. Politan

“Ik wilde een stadsmodel, handelbaar en niet te groot. Maar nu ook weer geen schoothondje, het moest een beest met karakter en persoonlijkheid zijn. Een Franse buldog beantwoordt aan al die eisen. Qozmo is lief en aanhankelijk als hij wil, maar hij kan ook slechtgezind zijn. Hij is een extra persoon in huis, met zijn eigen gewoontes en een humeur dat je van ver ziet. Soms is hij heel speels, soms laat ik hem beter met rust. Als hij lief is, is hij Qozmo – we moesten een naam met een Q hebben. Als hij zich een beetje aanstelt, is hij mr. Politan. Qozmo Politan, inderdaad.”

Jani Kazaltzis : ‘Op woensdag kijkt hij een beetje triest naar de deur van zijn favoriete restaurant. Sluitingsdag. Geen mortadella vandaag’

“Veel Franse buldogs hebben ademhalingsproblemen, vanwege die platte snoet. Dat valt bij Qozmo wel mee. Hij houdt het bij knorren en snurken. Best gezellig, zo’n klein varkentje. Hij is allergisch voor van alles en nog wat, dus geven we hem alleen brokjes. Behalve als we op restaurant gaan. Als enige afwijking van zijn regime krijgt hij in de Ferrier (30, een Antwerps restaurant, red.) een beetje mortadella, daar is hij gek op. Met als gevolg dat hij elke wandeling richting restaurant wil, ik krijg hem er amper voorbij gesleept. Op woensdag kijkt hij een beetje triest naar de deur. Sluitingsdag. Geen mortadella vandaag.”

Geen uitgebreide garderobe

“Met die blik kan hij me opzadelen met de grootste schuldgevoelens. Het lukt me niet hem lang alleen te laten, dan voel ik me zo slecht dat ik me terug naar huis haast. Dus heeft hij een dogsitter, een vriendje voor playdates: Boris, en mag hij mee naar de set. Hij is al meermaals parmantig door het beeld gelopen. Je bent een ster, of je bent het niet.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Ik waardeer de structuur die hij in mijn leven brengt, ik zie het absoluut niet als een beperking dat ik rekening moet houden met Qozmo. Onze eerste wandeling ’s ochtends maakt me wakker en geeft me energie om aan de dag te beginnen. Onze avondwandeling maakt me rustig, en ik kruip nadien ook meteen mijn bed in.”

“Waarschijnlijk tegen de verwachtingen in heeft Qozmo geen uitgebreide garderobe. Hij heeft één jasje dat louter functioneel is, voor als het sneeuwt of regent. Hij heeft een hekel aan kou en is anders met geen stokken buiten te krijgen. Qozmo heeft geen restyling nodig om zijn perfecte zelf te zijn. Wat kan ik zeggen? Ik ben verliefd op mijn hond.”

 

Ontdek meer interviews:

Tekst: Lene Kemps, openingsbeeld: Filip Van Roe.