Jong geleerd, oud gedaan: Zo geef je zelfvertrouwen aan je kinderen

Robert Haringsma

Iedereen is wel eens onzeker, op het werk, in sociale situaties of in de relatie met zijn of haar partner. Maar een structureel gebrek aan zelfvertrouwen kan je ongelukkig maken en je succes in de weg staan. Psycholoog Robert Haringsma deelt in zijn boek ‘Vergroot je zelfvertrouwen’ wetenschappelijk onderbouwde tips om je zelfvertrouwen een boost te geven. op Feeling.be verklapt hij drie dagen lang alvast de beste tips. Vandaag geeft hij dé gouden tips om je kinderen het nodige zelfvertrouwen te bezorgen.

 

Wie kinderen vol zelfvertrouwen wil opvoeden, moet veel valkuilen omzeilen. Veel van de adviezen die gegeven worden, kunnen juist het omgekeerde advies hebben. In dit artikel daarom een aantal tips voor wie zijn kinderen een gezonde dosis zelfvertrouwen wil meegeven.

1.  geef de juiste complimenten

Mensen met een laag zelfvertrouwen, baseren hun eigenwaarde vaak op hun prestaties. Als ze iets goed doen, geeft dat ze een goed gevoel. Als ze iets verkeerd doen, maakt dat ze enorm ongelukkig.

Ouders kunnen deze manier van denken aansturen door de verkeerde complimenten te geven. Als je kinderen complimenteert om wat ze kunnen, laat je ze eigenlijk weten dat ze gewaardeerd worden om wat ze kunnen. Daarmee geef je dus precies de verkeerde boodschap.

Beter is het om de kinderen te complimenteren op basis van hun inspanningen. Dus niet: “Wat heb je een mooie tekening gemaakt”, maar eerder: “Wat knap dat je daar een half uur aan besteedt hebt.” Zo leer je dat niet het resultaat telt, maar de inspanning die je levert.

2. geef ze verantwoordelijkheid

Helicopter parenting” is inmiddels ook in de Nederlandse taal een bekend fenomeen geworden. Hiermee wordt de neiging van ouders bedoeld om elke beweging van je kinderen in de gaten te houden. Dit wordt vaak gedaan om er voor te zorgen dat ze niets ernstigs overkomt. Zo willen ouders vermijden dat:

  • Hun kinderen teleurgesteld worden
  • Hun kinderen tegenslag kennen
  • Hun kinderen falen

Ze doen dit ongetwijfeld uit angst dat kinderen getraumatiseerd worden door deze ervaringen. Daarom willen ze voorkomen dat ze er mee te maken krijgen. Het effect is echter dat deze kinderen niet voorbereid zijn op het echte leven. Ieder mens krijgt immers met tegenslag te maken en wordt wel eens teleurgesteld. Met die gevoelens kunnen omgaan is een belangrijke vaardigheid die elke volwassene moet hebben.

Het is dus beter om ze niet te behoeden voor problemen, maar ze juist problemen te geven. Geef ze verantwoordelijkheid voor taken in huis, voor hun huisdieren of voor hun broertjes en zusjes. Dan kunnen ze leren hoe het voelt om verantwoordelijkheid te hebben, om fouten te maken en om te leren. Dat draagt veel meer bij aan zelfvertrouwen dan problemen uit de weg gaan.

3. Onvoorwaardelijke liefde en duidelijke feedback

Ik hoop van harte dat je ontzettend van je kinderen houdt. Maar tegelijkertijd kun je ze wel eens achter het behang plakken. Omdat ze niet doen wat je vraagt, of omdat ze gedrag vertonen dat je zorgen baart. De hele dag achter de spelcomputer zitten… gaat dat je nu verder helpen in het leven?

Als je daar kritiek op geeft, kunnen je kinderen dat gemakkelijk zien als afwijzing. Als ik doe wat papa en mama willen, vinden ze me aardig. Als ik niet doe wat zij willen, vinden ze me stom. Dat kan een les zijn die nog zeer lang na kan klinken in hun leven.

Beter is het om ze steeds weer duidelijk te maken dat je van ze houdt. Zelfs als het een beetje overkill dreigt te worden. Onvoorwaardelijke liefde noemen we dat. Wanneer je dat als basishouding hebt, kun je gerust inhoudelijke kritiek geven. “Als je steeds maar achter de computer zit, zijn we bang dat je school niet gaat halen” klinkt tenslotte al een stuk beter dan: “je bent ook zo’n luiwammes, je zit steeds maar die domme spelletjes te spelen”.

Klinkt allemaal als een open deur, dat weet ik best. Maar ga toch maar eens kijken of jij dit ook daadwerkelijk doet.

Nog meer advies lezen van psycholoog Robert Haringsma, ontdek dan hier hoe je je eigen zelfvertrouwen een boost kan geven.

Meer tips voor een gezonde geest in een gezond lichaam:

Partner Content

Gesponsorde content