Nu het leven na een verplichte pauze weer stilaan begint, maken we tijd voor een evaluatie tussen voor en na. We vroegen aan bekend Vlaanderen wat hen van deze quarantaine is bijgebleven en hoe het in hun toekomst verder moet.

1. Wim Slabbinck is seksuoloog en is nu vooral aangewezen op online consultaties.

lessen uit de lockdown

“Er is volgens mij veel emotioneel leed dat onder de radar blijft. Maar anderzijds zullen veel koppels ook tot de ontdekking komen dat ze veerkrachtiger zijn dan ze dachten. De vertraging van de samenleving kan een helend effect hebben op relaties. Je gaat nadenken over existentiële keuzes. Het is een bezinningsperiode, dat merk ik ook bij mezelf. Ik heb nu heel veel filosofische gesprekken. Wat heb je nodig voor een goed leven? Elke dag in de file staan? Of de luxe om thuis aan je bureau te werken? Ik heb hier een uitzicht op mijn tuin, de kat slaapt naast mij.

Mag ik ook nog even opmerken dat ik de term ‘social distancing’ niet correct vind? Het is ‘anderhalvemeteren’, want we mogen gelukkig wél nog sociaal zijn.”

2. Emma Plasschaert werd in 2018 wereldkampioen zeilen. Deze zomer zou ze normaal onze driekleur verdedigen op de Olympische Spelen in Tokio.

“Ik zit op mijn honger, want ik kan mijn sport niet uitoefenen. Maar er zijn mensen in een veel slechtere situatie, dus probeer ik het in perspectief te plaatsen. We trainen nu op mentaal vlak, iets waar normaal geen tijd voor is. Ik visualiseer ‘what if’-scenario’s en denk intensief terug aan momenten tijdens het zeilen die me een positief gevoel gaven. Zeilen is een ervaringssport, je wordt beter met de jaren. Als je een grafiek zou maken met mijn leeftijd en ervaring, zit ik nog niet aan mijn peak performance, ik kan nog veel leren. Ik heb dus een extra jaar cadeau gekregen om mijn werkpunten aan te pakken.”

“Ik zit nog niet aan mijn peak performance: ik kan nog veel leren. Eigenlijk heb ik dus een extra jaar cadeau gekregen om mijn werkpunten aan te pakken”

3. Marnix Peeters is auteur, columnist en tv- maker. Hij woont op een berg in de Oostkantons met zijn vrouw en hond Boef en is sowieso al gewend aan isolatie.

“Ik zit al jaren met een benauwd gevoel naar de ongebreideldheid te kijken, naar de vervetting en de vadsigheid, me afvragend wanneer en hoe de natuur orde op zaken zou gaan stellen. Even de vanzelfsprekendheden weggommen. Ik piekerde meer over hoe het ging dan over hoe het gaat. Voor ons, rijke mensen in het Westen, mag er wel wat arrogantie af. Als morgen alle wereldburgers zich zoals ons zouden gaan gedragen – daar zijn alle wetenschappers het over eens – zou de aarde het geen twee weken uithouden.

Wat geeft ons de indruk dat wij dat ongebreideld mogen blijven doen? Op welk superioriteitsbeginsel steunt dat? Het is tegenwoordig bon ton om de klassieke nieuwsmedia als irrelevant af te doen, maar ze hebben het verdraaid goed aangepakt. In de tussentijd blijf ik elke dag thuiswerken. Het meest van al mis ik op café gaan. Maar we hebben sinds kort gelukkig een hond: Boef. Ik hoop dat we het allemaal niet te snel zullen vergeten. Hoe kwetsbaar we zijn, en hoe arrogant we geworden waren.”

 

Meer lezen over leven in tijden van semi-lockdown en post-corona:

Openingsbeeld: Trui Chielens. Portretfoto’s: Tina Herbots.