Geloof jij steevast in liefde op het eerste gezicht? Eén aanblik en jullie zijn allebei verloren. Misschien kun je het lot een handje helpen door te gaan speeddaten. Maar wie valt nu eigenlijk op wie? Wetenschapper Christopher Pepping zocht het samen met enkele collega’s van La Trobe University uit, en kwam tot deze resultaten.

De onderzoekers gingen na of cultuur en je type hechtingsstijl beïnvloeden op wie je valt. Ze maakten daarbij het onderscheid tussen mannen en vrouwen.

Aan het onderzoek namen 93 mensen deel. De deelnemers bestonden uit Chinese en Westerse mannen en vrouwen. Op voorhand werd hun hechtingsstijl bepaald, daarna werd bekeken op welke types ze vielen tijdens de speeddate.

Mannen vallen vooral op de fysieke kenmerken van een vrouw. Het type hechtingsstijl heeft daarbij weinig belang.

Bij vrouwen ligt dat anders. Zij voelden zich op de speeddate niet aangetrokken tot mannen die vermijdend onveilig gehecht zijn, én voelen zich ook niet aangetrokken tot mannen als ze zelf een vermijdend onveilige hechtingsstijl hebben. Er waren ook culturele verschillen: Chinese vrouwen vonden mannen minder aantrekkelijk naarmate ze minder angstig gehecht waren. Opvallend: zeer angstige mannen worden door alle vrouwen het aantrekkelijkst gevonden. Het klopt dus toch dat vrouwen vallen voor de charmes van onbereikbare mannen.

Meer over relaties & seks:

SOURCE: Psychologytoday.com