Frans (87) & Maria (93) zijn 61 jaar samen en 60 jaar getrouwd. Ze vertellen ons het geheim achter hun lange en gelukkige relatie.

Frank Sinatra

Maria: “Als ik nu mijn leven overzie, dan lijkt het alsof ik de laatste veertig jaar overgeslagen heb. Zo snel is het gegaan.”

Frans: “Nochtans herinner ik mij nog goed hoe wij elkaar hebben leren kennen. Dat was in de Chalet Suisse, een kleine, intieme dancing in Leuven. Daar werden vooral slows gedraaid, Frank Sinatra en zo. Zij was een mooie, zwartharige vrouw van 33 jaar, ik was 27. ”

Maria: “Hij kwam mij steeds halen om te dansen. Ik was al vrij oud, dus ik moest niet te lang meer wachten om een man te vinden.”

Frans: “We hebben een jaar verkeerd en toen zijn we getrouwd. We woonden toen nog bij haar ouders. Ik was vaak weg omdat ik als telegrafist voor de luchtmacht werkte.”

Genieten van elkaar

Maria: “Dat we kinderen hebben kunnen krijgen, is ons grote geluk.”

Frans: “Zij heeft twee miskramen gehad en moest geopereerd worden. De gynaecoloog zei dat hij ons maar vijf kansen gaf om een kind te krijgen.”

Maria: “Uiteindelijk kregen we een dochter én een zoon. Dat zijn de mooiste momenten uit de afgelopen zestig jaar. Sinds ik twee jaar geleden mijn heup brak, hebben we de traditie geïnstalleerd om elke vrijdag te aperitieven, om het weekend in te zetten. Dat is zo fijn.”

Frans: “Van de normale gezinsmomenten hebben we altijd het hardst genoten. Van de gewone gang van het leven. Niet overdrijven en genieten van elkaar. We kunnen zeggen dat er nog altijd liefde is. Al is dat geen liefde zoals bij jonge mensen.”

Maria: “Ik zou hem niet meer kunnen missen. Ook al ben ik er soms kwaad op. Ik heb hem graag gezien en zie hem nog steeds graag. Hij helpt mij met het naaiwerk aan mijn kousen nu ik minder goed zie. De hulp die ik van hem heb, is ongelooflijk.”

The key to success

Frans: “Als je mij vraagt wat het succes van een lange en goede relatie is, dan zeg ik: praten. Je mag dingen niet laten aanslepen, want dan bots je. Je hebt soms koppels die blijven zwijgen. Als je dat doet, loopt het fout. Natuurlijk discussiëren wij, dat is typisch voor een huwelijk. Maar je mag niet blijven kankeren, want dan is het gedaan.”

Maria: “Intussen worden we ouder en dan denk je wel na over de dag dat de andere er niet meer zal zijn.”

Natuurlijk discussiëren wij, dat is typisch voor een huwelijk. Maar je mag niet blijven kankeren, want dan is het gedaan

Frans: “We hopen dat we nog zo lang mogelijk samen goed mogen zijn. Voor onze leeftijd kunnen we wel zeggen dat we nog gezond zijn. Niet kerngezond, maar gewoon gezond. Daar moeten we van genieten. Dat doen we als de kinderen langskomen, door eens te gaan eten of op vakantie naar de zee te gaan. Twee keer per jaar komen we ook samen met de vereniging van de luchtmacht, daar leven wij naartoe.”

Maria: “Zeg, wij doen het nog goed, hè?”

Frans: “Wij doen het heel goed.”

Meer psycho & relatie:

Tekst door: Johanna Laurent – Beeld: Duncan De Fey.