Als vrouwenblad laten we graag sterke, inspirerende vrouwen aan het woord. Omdat we deze week Valentijn vieren, keren we de rollen echter graag eens om. Wij vroegen mannen naar hun visie en ervaringen. Vandaag: dit zijn de grootste onzekerheden van mannen.

Kristof (28): “Sinds ik kaal word, voel ik me steeds onzekerder”

“Het klinkt raar om te zeggen, maar ik was vroeger best een knappe kerel. Ik was heel zelfzeker. Tot ik al op heel jonge leeftijd mijn haar verloor. Als ik vrouwen tegenkom die me nog kennen van vroeger, merk ik dat ze schrikken. Hoewel de mensen die ik nu leer kennen, de oude Kristof niet kennen, maakt het me ontzettend onzeker. Ik moet accepteren dat ik nooit oud zal worden als George Clooney, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Stef (35): “Waarom vraagt iedere vrouw op Tinder naar de lengte van een man?”

“Wat vrouwen het meest vragen op Tinder? De lengte van een man. Met mijn 1,64 meter voelt dat telkens als een afwijzing. Als die vraag komt, merk ik telkens weer hoeveel belang vrouwen aan lengte hechten en dat ik geen schijn van kans maak. Maar ook als ik op café ben, durf ik amper vrouwen aanspreken. Als ik een groepje toffe vrouwen zie staan die bijna allemaal groter zijn en ook nog eens hakken dragen, voel me letterlijk en figuurlijk heel klein.

Pieter (35): “Ben ik wel interessant genoeg?”

“Vooral vrouwen die ik echt boeiend vind, maken me onzeker. Het gaat dan niet zozeer om uiterlijk. Ik stel mij vooral de vraag: ‘Ben ik wel interessant genoeg?’ Ik heb geen spannende hobby’s, werk op het secretariaat van een school en vind dat prima. Maar toen ik bijvoorbeeld onlangs met een architecte op date was, was ik helemaal van slag. Ze vertelde over reizen die ze maakte en was heel gepassioneerd over gebouwen in binnen- en buitenland. Ik zou wel vaker willen reizen, maar doe dat graag met een partner, en ben eerder een volgzaam type. Door de zenuwen klapte ik dicht en wist ik helemaal niets meer te vertellen. Het is niets geworden en achteraf kan ik mijzelf voor het hoofd slaan. Ik val dan wel op gepassioneerde, intelligente vrouwen, maar ben ik zelf wel interessant genoeg?

“Ik zal nooit oud worden met een sexy haardos als George Clooney, daar moet ik mee leren leven”

Fausi (34): “Zal ik financieel en emotioneel genoeg steun kunnen bieden?” 

“Ik ben erg gelukkig met mijn vriendin, zeker nu we een kindje verwachten. Mijn grootste onzekerheid heeft niets met uiterlijk of prestatie te maken. Ik ben bang dat ik niet de persoon ben of de dingen doe die mijn naaste kring van mij verwacht. Ik ben vooral onzeker om niet in financieel en emotioneel onderhoud te voorzien. Geef ik genoeg steun? Ben ik er genoeg voor mijn gezin? Verdien ik genoeg om ons te onderhouden? Ik zou het vreselijk vinden als ik niet de echtgenoot of papa kan zijn die mijn vriendin en toekomstige kinderen willen dat ik ben.

Tibeau (23): “1.000 vragen door mijn hoofd”

“Vind ik een meisje echt leuk, dan ben ik over best veel onzeker. Vind ze mij wel knap genoeg? Heb ik wel genoeg te vertellen? Wat vindt ze van mijn kleren? Tal van vragen gaan op zo’n moment door mijn hoofd. Er is niet één specifieke onzekerheid, ik vind het gewoon allemaal heel spannend en zou op zo’n moment in haar hoofd willen kunnen kijken.

Stefan (34): “Kan ik haar tot een hoogtepunt brengen?”

Het is heel cliché, maar ik ben altijd onzeker als ik voor de eerste keer seks heb. Vindt ze mij aantrekkelijk? Doe ik het goed? Kom ik niet te snel? En vooral: zal ik haar tot een hoogtepunt brengen? Toen mijn ex-vriendin na vier jaar een punt zette achter onze relatie, zei ze heel eerlijk dat ze ons seksleven veel te saai vond. Dat spookt regelmatig nog door mijn hoofd, zeker als ik een nieuwe vrouw ontmoet.”

Dieter (42): “Verdien ik wel voldoende?”

“Ik ben feministisch en vind dat vrouwen evenveel horen te verdienen dan mannen. Toch moet ik eerlijk toegeven dat het me ook onzeker kan maken. Ik heb even gedatet met een vrouw die een hoge functie had en een dito loon. Het ging zeker niet mis omwille van het loon, maar het maakte me toch wel onzeker dat zij een stuk meer verdiende dan ik. Als man wil ik graag kunnen zorgen voor mijn vrouw, ook financieel. Gelukkig konden we erover praten en maakte ze er zelf geen punt van.”

Meer visies van de man:

(De namen van de mannen zijn gewijzigd om hun anonimiteit te garanderen.)