Je hersenen groeien ervan, je ervaart minder stress én wordt empathischer. Meditatie lijkt wel hét medicijn van de 21e eeuw. Maar hoe begin je ermee? Een overzicht.

Wat is meditatie?

Het is een moment van mentale stilte, waarop je een andere staat van bewustzijn bereikt waarbij je vooral observeert wat er inwendig in je omgaat. Het gaat er niet om dat je je gedachten onder controle krijgt, maar dat je ze accepteert zoals ze zijn. Dat kan op verschillende manieren. Sommigen kiezen ervoor om met gesloten ogen in lotushouding te zitten en naar een app te luisteren. Anderen doen het onopvallend tijdens een wandeling in de natuur of op de trein. Er is dus zeker niet één ‘juiste’ manier om te mediteren.

Meditatie op maat

Er zijn verschillende vormen van meditatie, elk met een eigen accent en doel. Dit zijn enkele voorbeelden van meditatie waarin je je verder kunt verdiepen.

Mindfulness: je accepteert je gedachtestroom in het hier en nu terwijl je je heel bewust bent van je ademhaling.

Transcendente meditatie (TM): meditatievorm uit het hindoeïsme. Je zit in lotuspositie en blijft innerlijk een mantra herhalen. Zo kun je de dagelijkse gang van zaken ontstijgen en helemaal in het moment komen. In de meer geavanceerde stadia wordt de focus gelegd op het tijdelijk verlaten van het lichaam.

Kundalini-meditatie: je wordt je bewust van de positieve, opwaartse stroom levensenergie in je lichaam.

Qi-meditatie: taoïstische meditatie waarbij je ademhaling helpt om de energie door je lichaam te laten circuleren.

Hartritme-meditatie: je probeert je bewustzijn te koppelen aan je hartritme om zo innerlijk tot rust te komen.

Metta/liefdevolle meditatie: een oefening in liefdevolle vriendelijkheid, waardoor je een beter inlevingsvermogen krijgt en een positieve houding naar anderen.

Zen-meditatie: je observeert als een toeschouwer je eigen gedachten, maar gaat er niet op in. Je zit met de rug recht, kin ingetrokken, kruin omhoog en ogen open.

Bodyscan-meditatie: je richt je aandacht op je voeten en verplaatst die dan langzaamaan over je hele lichaam, tot aan je hoofd.

Chakra-meditatie: het lichaam heeft zes chakra’s, waar je één voor één je aandacht op zult richten.

Kantoormeditatie

Een van de grootste oorzaken van werkverzuim is psychologische stress. Veel bedrijven investeren vooral in het fysiek welzijn van hun werknemers, bijvoorbeeld door gezond eten aan te bieden in de kantine of een bedrijfsfitness te installeren. Maar eigenlijk zou er nog veel meer preventief ingezet moeten worden op mentale gezondheid. In de VS is het momenteel al gangbaar in grote bedrijven (bv. bij Google, Apple, Intel, Twitter en Sony) om niet enkel een meditatieruimte te hebben, maar ook meditatietrainers in dienst te nemen die de werknemers daar actief in begeleiden. Ze worden daardoor blijkbaar een stuk stressbestendiger én productiever.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Nog 9 Minuten (@nog.9.minuten)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Online mediteren

Nog 9 Minuten: de podcast van het gelijknamige boek bestaat uit in totaal 42 begeleide meditaties die je vooral helpen bij het ontwaken (#snoozemeditatie) en het slapen (#slaapmeditatie). Helemaal gratis te beluisteren via YouTube, Spotify en iTunes.

Headspace: de populairste app, maar vrij prijzig (€ 9,99/maand). Je krijgt wel meteen een plan op maat.

Meditation Moments: Nederlandstalige app (€ 39,99/jaar) die erg mooi is vormgegeven, met een aangename stem.

Calm: erg gevarieerde app met honderden meditaties en veel andere mogelijkheden, zoals verhalen om in slaap te vallen. (€ 49,99/jaar)

Insight Timer: zoek via deze app een stem die bij je past en begin maar (gratis!). Wil je ook toegang tot de audiocursussen, dan betaal je € 60 per jaar.

Boeken ter inspiratie:

  • Nog 9 Minuten, Evi Hanssen, Jutta Borms, Hilde De Baerdemaeker, Uitgeverij Horizon, € 24,99.
  • Denk als een Monnik, Jay Shetty, € 20, HarperCollins Publishers.

Meer tips om zen te worden: