De verplichte coronapauze heeft ons laten voelen dat het leven ook rustiger en bewuster kan. Maar hoe blijf je trouw aan je voornemens van de voorbije maanden? We vroegen het aan specialisten ter zake. Vandaag: Coach en psychotherapeut Karine Van Oosterbos over neen leren zeggen tegen je vrienden.

 

Rust in de agenda

Elke dag andere vrienden zien? Kathleen houdt haar agenda liever rustig, maar weet niet hoe ze ‘nee’ moet zeggen als haar omgeving wil afspreken.

“Ik vond het eigenlijk heerlijk om de voorbije weken eens even niet te moeten afspreken met mensen. Ik heb heel veel gewandeld en gelezen en ik zou dat graag wel willen volhouden nu ik terug moet gaan werken. Doorgaans zit mijn agenda nogal vol en ik krijg een lichte paniekaanval als ik eraan denk dat ik die rust weer ga kwijtraken en elke avond weer iets ‘moet’ doen. Ik vind het soms heel moeilijk om een afspraak af te zeggen.”

“Een afspraak met jezelf is ook een afspraak, zelfs met een zak chips in de zetel zitten”

Als gewoon ‘nee’ zeggen geen optie is, plan dan gewoon de nodige dates met jezelf in, tipt coach Karine Van Oosterbos van K-onsult.

“Mensen zijn kuddedieren, en een van onze basisbehoeften is dat we graag gezien willen worden. We willen ergens bij horen en van waarde zijn voor iemand. Het is dan ook niet onlogisch dat we schrik voor afwijzing ervaren als we ‘nee’ zouden zeggen tegen iemand. Tijdens een lockdown valt die schrik weg. Mensen hebben meer rust, want kunnen terugvallen op een kleine bubbel.

“Het is nu het moment om te voelen wat je zeker wilt integreren in je leven als alles weer in de plooi valt. Hoeveel avonden wil je nog weg? Was elke activiteit nodig? Ik ken mensen die voordien nooit alleen thuiszaten, maar nu gemerkt hebben dat die tijd alleen zalig is. We leven meer in het nu, en ik denk dat we dat vooral moeten vasthouden. Plan niet te veel vooruit en doe vooral waar je zin in hebt. Zo waarborg je meteen dat je agenda voldoende leeg blijft. Zeg desnoods ‘ja’ onder voorbehoud, maar geef mee dat je een week op voorhand laat weten of het ook echt past.”

“Plan voldoende me-time in in je agenda, of dat nu een wandeling met je hond is, met je kinderen gaan spelen in het park of een lang warm bad. Als iemand vraagt om af te spreken, kun je op die manier gewoon in je agenda kijken en zeggen dat je al een afspraak hebt. Je moet zelfs niet uitleggen dewelke. Een afspraak met jezelf is ook een afspraak, zelfs al is het op vrijdagavond met een zak chips in de zetel zitten.”

“De manier waarop je ‘nee’ zegt, kan best onderbouwd zijn, want dan voelen mensen zich niet afgewezen. Of geef een alternatieve optie: volgende week zou wel lukken. Je kunt ook toezeggen, maar met condities: ‘Ik kan helpen verhuizen, maar ik moet om vier uur doorgaan’. Zo blijft er alsnog tijd over voor jezelf.

 

Lees ook de tips van andere experten:

 

Tekst: Jorik Leemans – Beeld: Getty Images