Home Psycho & Relatie Nathalie is dermatologe en helpt mensen met hun uiterlijk en innerlijk

Nathalie is dermatologe en helpt mensen met hun uiterlijk en innerlijk

Nathalie is dermatologe en helpt mensen met hun uiterlijk en innerlijk

Nathalie is dermatologe en is al jaar en dag geboeid door de huid. Het is niet alleen het grootste orgaan van ons lichaam maar ook één van de meest belangrijke. Zorg voor dragen is dan ook de boodschap want het is zowel lichamelijk als mentaal zeer belangrijk.

Nathalie (41): “Ik heb dit beroep gekozen omdat het iets primitiefs heeft: een dermatoloog kan al een diagnose stellen door zijn zintuigen te gebruiken: kijken, voelen, ruiken zelfs. De huid is niet alleen het grootste orgaan van het lichaam, het is ook het eerste orgaan dat in contact komt met anderen, door wat ze laat zien en door hoe ze aanvoelt. Bepaalde aandoeningen roepen zo’n gêne of afkeer op dat mensen geen intieme relaties met anderen meer hebben. Ik vind het een heerlijk idee dat ik iemand die bijvoorbeeld psoriasis of acne heeft, weer een huid kan geven die hem of haar niet meer uitsluit van sociale omgang.

De huid is een spiegel van wat er zich in het lichaam afspeelt. Heel wat huidaandoeningen zijn gelinkt aan emoties en stress. Gek genoeg leggen patiënten dat verband niet altijd zelf, ik moet er hen op wijzen. Dan vraag ik: ‘Ga je misschien door een moeilijke periode?’. Psoriasis kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van zware stress. Dat geldt ook voor eczeem, bepaalde vormen van haaruitval, depigmentatie van de huid, aanvallen van acne, koortsblazen... Ik schud mijn patiënten altijd de hand, maar ik trek handschoenen aan tijdens het onderzoek. Soms moet ik intieme zones bekijken, tussen de tenen, onder de oksels of in het genitale gebied… En er zijn aandoeningen, zoals bepaalde wratten, die besmettelijk kunnen zijn. Door handschoenen te dragen, bescherm ik ook de volgende patiënten.

Geen enkele uitslag geeft me walging, want ik ben geboeid door de huid. Ik heb wél een keer een patiënt moeten vragen om zich eerst te wassen voor hij op consult kwam.

Geen enkele uitslag geeft me walging, want ik ben geboeid door de huid. Ik heb wél een keer een patiënt moeten vragen om zich eerst te wassen voor hij op consult kwam. De huid verraadt niet alleen onze emoties, maar ook onze leeftijd. Wat dat betreft, speel ik graag een beetje vals: je kunt niet alles wegwerken, maar trekken die je gezicht triest of bitter maken, kun je verzachten. Ik werk met veilige injecties, die met de tijd afbreekbaar zijn en die ik trouwens zelf ook gebruik. Zo kun je een gezicht wat meer volume geven, het weefsel een beetje liften, de huidtextuur weer verbeteren. Ik vind het heerlijk als een patiënt in de spiegel kijkt en zegt: ‘Ik kon die diepe groeven niet meer zien, dankzij uw zorgen voel ik me mooi!’.

Er zijn er bij die in tranen uitbarsten, terwijl het vaak om een kleine ingreep gaat. Ik zorg goed voor mijn eigen huid. Ik koop al mijn verzorgingsproducten bij de apotheek. In een hotel zal ik bijvoorbeeld nooit de douchegel gebruiken, want die producten drogen de huid vaak uit. Ik gebruik ook altijd zonnecrème factor 50, zelfs in de winter. Ik denk zelfs aan mijn huid als ik eet: te veel suiker kan schimmels veroorzaken en melk werkt acne in de hand. En zelfs als ik om 6 uur ’s morgens thuiskom, verwijder ik altijd mijn make-up.”

Nog meer straffe getuigenissen: