Psycholoog tipt: 4 x manieren om je mentale balans te bewaren in lockdown

Nu we volop wachten op vaccins, is het geduld hebben. Hoe we dat isolement zo goed mogelijk verteren zonder ons ook effectief ‘eenzaam’ en uitgeblust te gaan voelen? Psychologe Alice de Duve geeft een paar tips om ook deze tweede semi-quarantaine oeriode in alle rust en stilte door te komen.

1. Slaap

Je hebt alle bossen en parken uit je buurt inmiddels wel bezocht en ook je favoriete Netflix-reeksen raken stilaan uitgeput? Profiteer dan eens van al die extra tijd die je gekregen hebt om lekker bij te slapen. Slaap is een van onze belangrijkste fysiologische behoeften: tijdens je slaap komt er in je hersenen immers een grote hoeveelheid melatonine – of slaaphormoon – vrij. Dat hormoon staat omgekeerd evenredig in relatie tot de hoeveelheid cortisol – a.k.a. het stresshormoon – waaraan we allemaal blootgesteld worden. Hoe meer slaap, hoe minder groot de kans dat je door heel deze toestand overstrest geraakt dus.

“Hoe meer je slaapt, hoe minder groot de kans dat je over-strest geraakt door deze toestand”

Omdat slaap in niet lichtelijk geforceerde quarantaine-tijden er bovendien bij velen onder ons al eens durft overschieten, is dit de ideale gelegenheid om je hormoonhuishouding weer wat op orde te brengen en ook je slaapritme weer wat bij te schaven.

2. Mediteer

In een druk en vaak overbelast dagelijks leven kan het vinden van een uurtje om rustig te mediteren en uitrusten al eens een aardige opgave zijn. Goed nieuws dus voor wie nog nooit de tijd – of goesting – vond om aan het mediteren te slaan: de verveling die de aanstormende weken in quarantaine met zich meebrengen zouden je immers wel eens in de verleiding kunnen brengen. En dat is een prima idee ook, zo blijkt.

Meditatie stimuleert onze hersenen immers om alfagolven te laten trillen. Dat type golven zorgt ervoor dat storende gedachtepatronen, zoals piekeren en herkauwen, een halt toegeroepen worden en dat je in een soort van diepere staat van ‘zen’ terechtkomt. Ideaal voor iedereen bij wie de nieuwe coronapiek en de verstrengde maatregelen al eens in het hoofd durven kruipen dus. Daarnaast zouden alfagolven ook onze intuïtie en ons zelfregulerend en herstellend vermogen aanwakkeren. Zéker het proberen waard dus!

3. Adem

Ademen is het sterkste non-verbale signaal dat we aan ons lichaam kunnen geven om het te laten weten dat het zich mag ontspannen. Let bijvoorbeeld maar op wat we doen nadat we een groot verdriet of een tegenslag te verwerken krijgen: we ademen eens diep in en uit. Precies hetzelfde gebeurt wanneer iets ons stevig liet schrikken. Eens goed inademen is dan ook een instinctieve manier om ons lichaam te laten weten dat het weer veilig is. Bovendien helpt diep inademen ook om dingen die je erg raakten ’te laten zakken’ en ze te gaan verwerken.

“Ademen is onze instinctieve manier om ons lichaam te laten weten dat het veilig is”

Dus, laten we dat natuurlijke kalmeringssysteem waarover ons lichaam beschikt, zeker in tijden als deze goed gebruiken. Om je ademhaling te helpen weer in zijn natuurlijk ritme te vallen, kan je cardiale coherentie-oefeningen gebruiken. Zo vind je er verschillende terug op internet, maar eentje die ik specifiek kan aanraden is deze.

4. Voel je geliefd en geef liefde

Weet je wat het beste middel is om angst en eenzaamheid tegen te gaan? Liefde. In onzekere tijden waarin buiten een virus woedt en we dat allemaal in relatieve afzondering moeten uitzitten, valt de fysieke nood aan liefde en warmte van andere mensen natuurlijk extra op. Maar wat als we een manier gevonden hebben om die liefde voor elkaar ook in deze extreme omstandigheden weer netjes naar boven te laten komen? Gary Chapman’s boek ‘The 5 languages of Love’ legt uit dat er grosso modo vijf manieren zijn waardoor je je bijzonder en geliefd kan voelen.

Sommige mensen voelen liefde door letterlijk uit te drukken dat ze iemand graag zien, anderen doen het liever door met een groot of klein gebaar en nog anderen uiten hun liefde dan weer vooral door voor anderen te zorgen en quality time met hen door te brengen. Iedereen beschikt over ten minste 2 talen waarin hij liefde ‘spreekt’, maar dat zijn natuurlijk niet noodzakelijk dezelfde.

“Het beste middel om angst te temperen? Ervoor zorgen dat je jezelf geliefd voelt”

Probeer in deze onzekere tijden te achterhalen welke taal jij het liefste spreekt en probeer ook die van de geliefden om je heen te ontmaskeren. Op die manier kunnen jullie je taal op elkaar afstemmen en er zo voor zorgen dat jullie in deze complexe en onrustige periode toch allebei de nodige ‘warmte- en liefdes’-vitaminen binnenkrijgen.

Hoe je ook tijdens deze tweede semi-lockdown liefde doorgeeft aan de mensen waar je niet onmiddellijk heen kan? Door één van deze hartverwarmende gebaren of creatieve oplossingen om het contact warm te houden bijvoorbeeld

Openingsbeeld: Getty Images. Bron: Gael.be en Alice De Duve; www.merveilletherapie.be 

Meer lezen over welzijn en wat te doen in corona-tijden:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content