Home Psycho & Relatie Een rommelig kantoor is negatief voor je hersenen

Een rommelig kantoor is negatief voor je hersenen

Een rommelig kantoor is negatief voor je hersenen

Je favoriete koffietas, wat lege snoeppapiertjes en een eindeloze stapel dossiers? Als jouw bureau aan bovenstaande beschrijving voldoet, ben jij waarschijnlijk één van de grootste tegenstanders van de clean desk policy. Toch denk je best nog eens een keertje na over je gezellige stortplaats, want uit onderzoek blijkt namelijk dat een rommelig bureau een negatieve impact heeft op je hersenen.

 

Tijd voor de grote schoonmaak

De Florida State University verzamelde zo’n 5.000 Amerikaanse werknemers die vervolgens getest werden op concentratievermogen, het afronden van projecten, timemanagement en het vermogen om iets te leren en het later ook meteen toe te passen. Aan de hand van hun cognitief functioneren besluiten de onderzoekers dat er twee soorten werkomgevingen zijn die de gezondheid van je hersenen beïnvloeden:

  • De eerste werkplek draait om banen waarbij de werknemer intellectueel uitgedaagd en gestimuleerd wordt, nieuwe vaardigheden leert en ook uitdagingen aangaat. In zo’n werkomgeving gaat de werknemer cognitief beter functioneren.
  • De tweede werkplek (die dus op jouw gezellig rommeltje lijkt) heeft beduidend meer negatieve effecten. Mannen en vrouwen die in een vieze of smerige werkomgeving functioneren, boeken op cognitief vlak slechtere resultaten.

Kortom: werk jij aan een bureau dat zowel je persoonlijke keuken als werkplek is geworden? Think again want jouw prestaties zullen er jammer genoeg niet op beteren.

 

Lees ook:

SOURCE: Journal of Occupational & Environmental Medicin