De bekendste narcist van het afgelopen decennium is zonder twijfel Donald Trump. Narcisme is hierdoor een beetje een modewoord geworden, maar dat maakt narcisme niet minder pijnlijk. Over mensen met een verwoestende vorm van eigenliefde.

Toptennisser Andre Agassi vertelt in zijn openhartige biografie over de verschrikkelijke tirannieke eisen van zijn vader Mike. Het was zijn vaders droom om aan de top van een sport te staan, en wat niet lukte met de drie oudere kinderen, moest de kleine Andre goedmaken: hij zou tennis spelen en kampioen worden. Nooit is hij goed genoeg voor zijn vader. Toen hij zijn eerste grand slam won, reageerde papa: “Maar je hebt wel de vierde set verloren.” Een keer heeft Andre zijn vader een verontschuldiging proberen te ontfutselen. Hij moest zijn wagen aan de kant zetten van de schok toen zijn vader zei dat hij inderdaad van één ding spijt had: “Ik zou je niet meer doen tennissen.” Maar hij vervolgde: “Ik had je moeten leren golfen of baseball spelen. In die sporten ga je langer mee en verdien je meer.” Een opgeblazen ego. De voortdurende stroom aan kritiek. Het gebrek aan empathie. De vanzelfsprekendheid waarmee de eigen dromen en ambities op de voorgrond worden geplaatst. Andre trok zijn conclusie: mijn vader is een narcist.

Nora en Geraldine leefden allebei samen met een narcist. Nora’s moeder vond zichzelf de meest fantastische moeder van de wereld en behandelde haar dochter als haar eigendom. De vriend van Geraldine veranderde van de ene dag op de andere in een tirannieke echtgenoot. Maar narcisme is niet makkelijk te diagnosticeren en slachtoffers verliezen vaak eerst hunzelf voor ze beseffen wat er écht aan de hand is.

Lees verder op de volgende pagina

1 2 3 4 5
bekijk op één pagina

Meer psychologie: