We weten allemaal hoe het voelt om niet goed in je vel te zitten: een bad hair day, opstaan met een pukkel of een winterdipje. Maar wat als je écht in het verkeerde lichaam bent geboren? Soffia ontdekte op haar eenentwintigste dat ze een vrouw is. Hoewel wij ons haar wassen en zo het probleem van de baan schuiven heeft zij iets langer moeten wachten op haar transformatie.

Information first

SOFFIA (35): “Ik was eenentwintig toen ik besefte dat ik liever een vrouw wilde zijn. Jarenlang worstelde ik met mijn identiteit en het idee dat ik anders was. Eerst wilde ik het niet toegeven aan mezelf, maar uiteindelijk bleek het gevoel te sterk: ik wilde vrouw zijn. Er hing in die tijd nog een groot taboe rond transgenders. Vooraleer ik mijn omgeving durfde in te lichten, had ik al een lange tijd stiekem met make-up en vrouwenkleren geëxperimenteerd en maakte ik foto’s van mezelf als vrouw. Ik surfte het internet af op zoek naar informatie, zocht naar chirurgen en las allerlei getuigenissen. Ik bezocht ook een vrouw die de operatie al had ondergaan. Ik wilde alles weten vóór ik er met iemand over praatte.

Het was een heel eenzame periode, want aan de ene kant was ik doodsbang om anderen te vertellen dat ik in het verkeerde lichaam werd geboren, aan de andere kant wilde ik niet meer wachten, ik had nood aan aanvaarding en steun van mijn omgeving. In die periode kreeg ik ook mijn eerste epilepsieaanval. Ik deed stage in een sterrenrestaurant en stuikte in elkaar. Ik kreeg gelukkig veel steun van mijn ouders. Toen op een nacht een fles van mijn nachtkastje viel, kwamen mijn ouders mijn kamer ingestormd, doodsbang voor een nieuwe aanval. Ze waren zo lief en bezorgd, en op dat moment is alles eruit gekomen. Ik vertelde hen dat ik me niet goed voelde in mijn vel en dat ik vrouw wilde zijn. Natuurlijk was het een shock, alle dromen die ze hadden voor hun zoon, werden opeens van tafel geveegd.

Lees verder op de volgende pagina

1 2 3
bekijk op één pagina

 

Meer straffe getuigenissen:

DOOR: GOELE TIELENS. FOTO’S: LIESBET PEREMANS