Zoe Blyau (30) is artiest, single en bewust kinderloos

Zijn er nog taboes anno 2019? Bewust kinderloos zijn is er eentje. Zoe (30) kiest er bewust voor geen kinderen te krijgen. Terwijl andere haar egoïstisch noemen, ziet zij het als een weloverwogen beslissing om een volgende generatie niet op te zadelen met de problemen van vandaag.

“Het besef dat ik geen kinderen wilde, kwam rond mijn negentiende, net na de middelbare school. Ik was van een dorpje naar de stad verhuisd en stilaan ging de wereld voor me open. Daarmee kwam ook het inzicht dat die wereld niet alleen maar positief en mooi was, onder andere door een voorval het jaar ervoor, op de middelbare school. Het was mijn laatste jaar en voor het eerst werden we geconfronteerd met cyberpesten. Een meisje dat een paar klassen lager zat, werd het slachtoffer van haar ex-vriendje dat uit wraak omdat de relatie gedaan was een pikante foto van haar online zette.

Het raakte me enorm. Ik werd vroeger zelf gepest en besefte plots hoe de wereld veranderd was. Bij mij gebeurde het alleen in de klas. Zodra ik naar huis ging, was het voorbij. Nu kan de hele wereld meedoen aan pestgedrag, 24 uur per dag. Ik heb geen exacte cijfers, maar ik kan me voorstellen dat het aantal zelfmoorden flink gestegen is door online pestgedrag. Wat was ik blij dat ik geen kind meer was van een jaar of twaalf, dat ik dat niet meer hoefde mee te maken. Het deed me ook beseffen dat ik mijn eigen toekomstige kinderen nooit aan zoiets zou willen blootstellen. Dan liever geen kinderen. Ik ben echt wel een optimist, maar ik vind niet dat onze wereld er beter op wordt. Dat bevestigt me in mijn wens om kinderloos te blijven. Het lijkt wel of we steeds harder worden tegen elkaar, dat er steeds minder plaats is voor nuance. Mensen denken zo erg in hokjes. En dan is er het klimaat. Natuurlijk maak ik me daar zorgen over, in die mate dat ik echt geen kind op de wereld wil zetten met de huidige klimaatvoorspellingen.

‘Ik kan de wereld niet veranderen, wel mijn steentje bijdragen. Dat doe ik door niemand op de wereld te zetten die met al die problemen moet leven’

Wat ik het ergste vind, is dat anderen je een egoïst noemen omdat je geen kinderen wilt. Als ik dan vraag waarom zij een kind willen, hoor ik vaak: ‘Om iets van mezelf te hebben’. Komaan, hoe egoïstisch is dat? Het is wel jouw kleine die over vijftig jaar geconfronteerd wordt met de problemen rond het klimaat.

Ik besef dat ik alleen de wereld niet kan veranderen. Wat ik wel weet, is dat iedereen zijn eigen steentje kan bijdragen. Mijn manier om dat te doen is zorgen dat ik niemand op de wereld zet die met al die problemen moet leven. Iedereen moet uiteraard zelf een keuze maken, maar ik hoop dat mensen die een kind overwegen toch twee keer nadenken. Voor velen is het nog zoiets vanzelfsprekends dat ze er nauwelijks bij stilstaan. Terwijl het toch om een levensbelangrijke keuze gaat. Ik ken genoeg vrouwen die heel blij zijn met hun kind, maar die zeggen dat ze het niet nog eens zouden doen, mochten ze opnieuw kunnen beginnen.

Nog iets: het is niet omdat je vrouw bent dat je vanzelfsprekend kinderen moet krijgen. Laatst ging ik op controle bij de gynaecoloog. We hadden het erover dat ik nu dertig was en misschien iets anders wilde dan een spiraal voor de komende vijf jaar. ‘Het is toch niet omdat ik een oven heb dat ik per se moet bakken?’ gaf ik als antwoord. De gynaecoloog moest er hard om lachen en gaf me gelijk. Maar het is zo; we moeten niet alleen maar gedefinieerd worden door onze baarmoeder. Wil je kinderen, prima. Maar wil je ze niet, laat ons dat dan gewoon accepteren.”

Tekst door: Joanie Derijke

Meer weten:

  • Liesbeth Smit, Echte vrouwen krijgen een kind, Nijgh & van Ditmar.
  • Patricia de Ryck, De twijfelmoeder, HarperCollins.

Lees nog meer straffe getuigenissen:

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content