‘Bommi’ Suzanne (77) & Valérie (30) zijn vier handen op één buik. Maandelijks houden ze een sleepover waar ze dol op zijn en last but not least, enkele jaren geleden maakten ze samen een rondreis door Bali.

Carrière

Suzanne: “Zelf heb ik geen carrière gemaakt. Op mijn twintigste was ik zwanger en moest mijn man geregeld naar het buitenland voor zijn werk. Nadat Valéries vader geboren werd, heb ik jaren in West-Afrika gewoond. Mijn man werkte als steward op een booreiland en kocht later zijn eigen schepen. Ik bleef thuis en paste op de kinderen, zo ging dat toen.” Valérie: “Ik ben dertig, heb nog geen kinderen en voel zelfs geen biologische klok tikken. Bovendien ben ik dol op mijn job. Ik werk als manager in een privékliniek voor plastische chirurgie. Op dit moment kan ik me moeilijk voorstellen dat ik ooit huismoeder word. Of dat ik op mijn twintigste al moeder was geweest!”

Communicatie

Suzanne: “In West-Afrika had ik veel heimwee. Brieven moest je versturen met een blauwe omslag voor buitenlandse post en voor mijn familie maakte ik videobeelden. Daarna sprak ik op een bandrecorder begeleidende teksten in. Heel omslachtig allemaal, nu is dat zo veel gemakkelijker. Als Valérie op reis is, lijkt het net of ik meereis dankzij de Whatsappberichtjes die ik krijg.” Valérie: “Mijn oma is met alles mee, we bellen, skypen of mailen. Toch vind ik dat al die telefoontjes en berichtjes geen echt contact kunnen vervangen. Minstens één keer per maand spreken we af. We gaan samen shoppen of iets eten. Daarna blijf ik bij haar slapen.”

Lees verder op de volgende pagina

1 2 3
bekijk op één pagina

Lees ook:

Openingsbeeld: Stephen Mattues