Home Psycho & Relatie 10 tips voor meer zelfrespect

10 tips voor meer zelfrespect

10 tips voor meer zelfrespect

Zelfrespect is de basis van welzijn. Enkel door jezelf echt te respecteren kan je je 100% goed voelen in je vel. Dankzij deze tips heb ook jij het nodige zelfrespect.

 

1. Leer ‘neen’ zeggen

Iemand vraagt je om hulp, maar je bulkt van het werk? Durf ‘neen’ te zeggen. Te vaak zeggen we ‘ja’ tegen dingen die we helemaal niet zien zitten. Neen durven zeggen is gewoon rekening houden met je eigen gevoelens. Leg uit waarom je neen zegt, en je zal merken, anderen begrijpen dat wel. Hier vind je 6 tips om eindelijk neen te durven zeggen.

2. Leren vergeven

Ja, je maakt fouten. Dat doet iedereen. Het is belangrijk om jezelf te vergeven, want uit je fouten kan je leren. Ook anderen verdienen een tweede kans. Hier leer je hoe je kan vergeven in zes stappen.

3. De kleren maken de vrouw

Door jezelf mooi te kleden, voel je je op slag beter. Verzorg jezelf, kleed je naar de gelegenheid en wees trots op wat je draagt. Inspiratie nodig? Deze trends voor 2017 shop je nu al in de solden.

4. Werk zaken af

Engageer je je ergens voor? Maak de zaken dan af! Ook al is het moeilijk, eens het af is, ben je oprecht trots op jezelf.

5. Wees lief

In de eerste plaats voor jezelf, maar ook voor anderen. Wat je geeft, krijg je terug.Laat de mensen die je graag ziet, weten hoe hard je ze waardeert, en ook al is de verleiding soms groot, roddel niet.

6. Stop met zelfkritiek

Ambitieus zijn is belangrijk, en je mag jezelf zeker uitdagen. Maar wees niet te kritisch voor jezelf. Geef jezelf af en toe een complimentje en beloon jezelf zo nu en dan. Wél belangrijk: Leer omgaan met kritiek. Luister naar wat anderen je zeggen, misschien kan je er iets van opsteken. Hier ontdek je 5 tips om minder zelfkritisch te zijn.

7. Stop met vergelijken

Op Facebook en andere sociale media lijkt iedereen perfect en gelukkig. Neem het van ons aan, dat lijkt alleen maar zo. Mensen posten enkel foto’s waarop ze er goed uitzien, en delen enkel positief nieuws. Maar ook zij zijn wel eens verdrietig of hebben een bad hair day. Vergelijk jezelf niet met anderen, maar focus op je eigen pluspunten. Check dus ook niet iedere Facebook- en Instagrampost, maar leef in het nu.

8. Geen zelfmedelijden

Je relatie liep op de klippen, je verloor je job, je voelt je niet goedStop met zelfmedelijden, maar maak jezelf happy. Heel belangrijk: laat je geluk niet afhangen van anderen, maar zorg dat je jezelf gelukkig maakt. Kom dus van die luie zetel af, ga sporten of doe iets leuks met een vriendin, en zorg zelf dat je terug vrolijk wordt. Meer tips nodig om jezelf gelukkig te maken? Hier vind je 10 tips die leiden naar geluk.

9. Vecht voor je dromen

Jij droomt ervan om ooit een eigen zaak op te starten? Of jij wilt een nieuw leven in het buitenland? Vecht voor je dromen.  Denk niet op voorhand al dat het je niet lukt, maar ga ervoor. Faal je, denk dan aan tip 2.

10. Blijf trouw aan je idealen en overtuigingen

Ook al begrijpen anderen je niet of proberen ze je te overtuigen van het tegendeel, blijf altijd trouw aan je eigen idealen en principes. Iedereen heeft recht op een eigen mening, toch?

 

Lees ook:

Leren vergeven in zes stappen

10 tips die leiden naar geluk

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Help, ik heb bindingsangst. Wat nu?