In haar boek De vintage werknemer. Hoe langer en anders werken?’ geeft Anita Stevens handvaten en tips om te werken met goesting. Met voorbeelden en loopbaanoefeningen toont ze de weg naar meer werkplezier. Exclusief voor Feeling geeft ze vier dagen carrièretips voor werkgoesting. Vandaag: 7 tips voor meer zelfzorg.

 

Stress is niet weg te denken uit ons werk en ons leven. Goede zelfzorg houdt ons uit de spiraal van negatieve stress. Hoezo, geen tijd? Dit is priori-tijd!

1. Doe wat je energie geeft

Noteer een tweetal weken in een boekje wat je energie geeft. Bekijk dit en doe meer van datgene wat je energie geeft. Gebrek aan tijd mag geen excuus zijn.

2. Geef jezelf een pluim

Hou een boekje bij van wat je goed gedaan hebt. Het hoeven geen wereldschokkende dingen te zijn.

3. Mildheid

Uiteraard lukt je niet alles. Je mag jezelf hiervoor niet veroordelen. Ban de strenge stemmetjes in je hoofd die steeds weer zeggen wat je niet goed hebt gedaan. Wees mild voor jezelf en blijf positief. Bekijk het als een leerpunt en geloof in nieuwe kansen.

4. Aandacht in het nu

Geef even aandacht aan het nu, aan dit moment, zonder te oordelen. Herhaal dit een paar keer per dag.

5. Gebruik de OFF-knop

Kies bewust om op bepaalde momenten online niet bereikbaar te zijn. Ban even de technologie en vind jouw manier om te ontspannen (sporten, mediteren, klussen, muziek luisteren…).

6. Lach

Men zegt: lachen is gezond. Effectief, lachen heeft een positieve invloed op onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Lachen geeft energie in drievoud en vermindert stress. Lachen verhoogt het zuurstofgehalte in het bloed en de hersenen én heeft bovendien een pijnstillende en kalmerende werking.

7. Het glas is half … VOL

Een positieve mindset verhoogt je kans op succes. Leuk hierbij is dat je positiviteit kan aanleren. Zelfs als je eerst het half lege glas ziet, kan je jezelf triggeren om ook het volle helftje te zien. Dit kan je bewust inzetten. Blijf oefenen om ook het half volle glas te zien. Kijk vanuit mogelijkheden en kansen en niet vanuit tekorten. Wist je trouwens dat positieve mensen langer leven?

Meer tips van experts

Tips van een expert om het leven eenvoudiger te maken
Zo krijg je een goede dosis zelfvertrouwen
Doe jij aan struisvogelflexwerken?