Je kent ze wel: de extraverte types die altijd opvallen, geen schrik hebben om zich te laten horen en in groep meteen hun plekje vinden. Je bent het introverte type en wilt liever ook wat extraverter zijn? Kan dat zomaar?

Laten we eerst en vooral duidelijk zijn, zowel introvert als extravert zijn, heeft zijn voordelen. Er is geen nood om jezelf te veranderen! Toch geven veel introverten aan dat ze liever wat extraverter zouden zijn. Maar kan dat zomaar?

Ben ik een introvert?

Hou je meer van een-op-een-gesprekken dan van activiteiten in groep, heb je na een drukke dag nood om alleen te zijn én ben je eerder een luisteraar dan een spreker, dan is de kans groot dat je introvert bent. (Hier doe je de test!). Dat wil trouwens niet zeggen dat je geen extraverte kenmerken hebt, de grenzen tussen de twee zijn vaag, en velen hebben eigenschappen van de twee.

Waar haal jij energie uit?

Dat is een belangrijke vraag. Terwijl extraverte mensen energie putten uit samen zijn met anderen, laadt de introvert net op als ie alleen kan zijn. Rust is belangrijk. En daar zit meteen een van de grote vooroordelen: introverten zijn niet associaal, ze hebben gewoon nood aan rust. Helaas zijn die vooroordelen er wel: “we leven in een maatschappij die extraversie heel hard toejuicht”, zegt psycholoog Erika Martinez aan Bustle. “Net daarom dat veel introverten de behoefte voelen om zichzelf te veranderen.”

Zelfhulpboeken of cursussen

Liever extraverter? Er zijn massaal veel zelfhulpcursussen, coaches en tips om jezelf te veranderen: maar werkt dat eigenlijk wel? Neen, zo blijkt uit recent onderzoek gepubliceerd in the Journal of Research in Personality. “Introversie is een persoonlijkheidskenmerk, en je persoonlijkheid blijft relatief stabiel na je dertigste”, vertelt onderzoeker Dr. Trey Armstrong aan Bustle.  “Er kunnen nog wel kleine details veranderen, maar je persoonlijkheid is al gevormd.”

Zelfs introverten die bewust liever extravert zijn, hielden niet vol. “We volgden zes maanden lang studenten die een persoonlijkheidskenmerk wilden veranderen. En wat bleek? Een student die bewust koos om extraverter te zijn en tips volgde, bleek toch te ‘hervallen’ wanneer hij moe, gestresseerd, angstig of uitgeput was.” Er is zelfs een term voor in de psychologie: ‘fallback state’, oftewel: hervallen.

En dat is eigenlijk niet zo vreemd. Introversie is een persoonlijkheidskenmerk, je kunt jezelf wel trainen om mensen aan te spreken op netwerkevents, uit je comfortzone te treden en veel sociale evenementen te doen, maar je persoonlijkheid verander je niet: je blijft een introvert met extraverte punten.

Dus ben jij een introvert type? Doe dan de dingen waar jij energie uit haalt, wees lekker jezelf en heb nooit schrik om jezelf even terug te trekken!

 

Meer over persoonlijkheid: