Weg met stress: waarom multitasken altijd een slecht idee is

Renate Breuer

Hoe pik je je leven terug op na een burn-out? Renate Breuer werkte als tv producer toen zij een burn-out kreeg. Ze besloot om het roer volledig om te gooien. In haar boek ‘De averechtsheid van de dingen’ doet ze haar verhaal. En wie kan er nu beter advies geven dan ervaringsdeskundigen zelf? Aan Feeling verklapt ze drie dagen lang haar gouden tips om die burn-out tegen te gaan. Vandaag verklapt ze waarom het écht geen goed idee is om met 100 dingen tegelijk bezig te zijn.

Eerlijk is eerlijk: ik ben altijd een voortreffelijke multitasker geweest. Al zeg ik het zelf. Sterker nog, multitasken was voor mij een regelrechte verslaving en zonder bekroop mij al snel een knagend gevoel van enig ennui. Multitasken betekende namelijk dat het leven altijd spannend bleef, zo maakte ik mezelf wijs. Nog even dit en tegelijk dat en -waarom niet?- tussendoor ook nog even zus en zo. Geen probleem, toch? stelde mijn overprikkeld brein zichzelf dan gerust. Om zich vervolgens weer op een paar nieuwe taken te storten waardoor verdere contemplatie sowieso niet meer aan de orde was.

Pas nadat mijn gezondheid het plots tijdelijk onmogelijk maakte nog aan enige multitaskerij te doen, durfde ik aan mezelf toe te geven wat ik stiekem al die tijd al had geweten. Multitasken geeft bij momenten wellicht een kick en bovendien het vals gevoel dat je voortdurend on top of things bent. De waarheid is dat je iedere taak die je combineert met (vele) andere nu eenmaal nooit zo goed uitgevoerd krijgt als wanneer je de dingen één voor één doet. Wat je jezelf ook wijsmaakt. In veel gevallen kom je trouwens niet eens toe aan wat echt belangrijk is en stel je prioriteiten uit terwijl je je tijd verkwanselt met onbenulligheden. Bovendien houdt de interne onrust die je veroorzaakt met het combineren van allerhande je misschien wel wakker. Gezond is anders.

Om heel die handel aan ‘dingen te doen’ een beetje in goede banen te leiden, was ik trouwens eveneens een meester in to-do lijstjes. Alles netjes oplijsten en afvinken die handel. Heerlijk. Niet dat er op zich iets mis is met to-do lijstjes. Het probleem met die dingen is echter vaak dat prioriteiten nauwelijks nog opvallen tussen tal van bijzaken en je bijgevolg vaak je dagen vult met wat minder belangrijk is. Om op het einde van de dag te ontdekken dat je het belangrijkste (haast) vergat. Nog even je tanden zetten in die mailbox die maar niet leeg wil raken terwijl je ondertussen dat verslag afraffelt en een dringend telefoontje pleegt. Eigen aan multitasken is dat je weliswaar met van alles en nog wat bezig bent, maar nauwelijks nog weet wat je prioriteiten zijn. Terwijl dat de enige zaken zijn die je écht zou moeten doen.

Erachter komen wat nu prioriteit is en wat niet, is dan ook het eerste wat je jezelf dient af te vragen voor je in het wilde weg je to-do lijstjes loopt af te werken die vaak sneller groeien dan je ze krijgt afgevinkt. Krijg je hoofd- en bijzaken niet meteen van elkaar onderscheiden? Deze twee eenvoudige vragen kunnen daarbij helpen.

Zo onderscheid je hoofd- en bijzaken

  1. Is wat je denkt dat je moet doen dringend?
  2. Is wat je denkt dat je moet doen belangrijk?
  • Belangrijk én dringend?

Onmiddellijk aan het werk en zorgen dat je die zaak afhandelt. Vandaag liefst. En ja, die mail kan echt nog wel even wachten.

  • Belangrijk maar niet dringend?

Als je een to-do lijst hebt: zet je taak erop. Maar nog belangrijker is dat je deze meteen ook inplant in je agenda op een later tijdstip. Op die manier is de kans het grootst dat er ook echt iets van in huis komt.

  • Niet belangrijk maar dringend?

Is het echt nodig dat jij deze taak uitvoert of kan iemand anders die van je overnemen? Delegeren is ook een kunst!

  • Niet belangrijk én niet dringend?

Tja, het spreekt eigenlijk voor zichzelf. Wat niet belangrijk noch dringend is, verdient niet dat jij of iemand anders er energie of zelfs onnodige gedachten aan besteedt. Deze taak ga je niet zelf doen en je gaat er ook niemand mee lastig vallen door te delegeren. Doorstrepen die handel en weg ermee. Opgeruimd staat netjes.

Ps. O ja, en voor ik het vergeet: slapen, eten en ‘lucht’ in je agenda plannen voor leuke dingen zijn altijd en voor iedereen topprioriteiten. Hallelujah!

Meer tips tegen stress:

Partner Content

Gesponsorde content