Je eigen ontwikkeling is het allerbelangrijkste. Vaak vergeten we onszelf omdat we heel druk zijn om voor anderen te zorgen; thuis, op het werk en met onze familie en vrienden. Elise Verberg, auteur van ‘Instant Sabbatical – coach jezelf naar meer inzicht, geluk en effectiviteit’ gidst jou in drie stappen naar meer tijd om aan je eigen ontwikkeling te werken en dat te (gaan) doen waar jij werkelijk gelukkig van wordt. Vandaag: afscheid nemen en in beweging komen!

 

1. Weet wat je wilt

 Gezond leven is dat doen waar jouw talenten liggen, doen waarvan jij werkelijk gelukkig wordt en wat je (dus vaak) ook de minste moeite kost. Maar doe je ook echt wat jij werkelijk wilt? Om jouw doelen te bereiken heb je nodig:

 • Een wens, eenverlangen om iets te bereiken, iets te gaan doen
 • Een helder doel
 • Inzicht in de stappen, de tijd, de betrokkenen om dat doel ook werkelijk te gaan bereiken

Wat is jouw wens?

Formuleer jouw diepste wens of verlangen. En stel jezelf hierbij de volgende vragen:

 • Wil ik het echt?
 • Is het mijn of andermans wens?
 • Wat is er ‘klaar’ als het ‘klaar’ is?

Wat is het doel dat jij zou willen nastreven?

Een wens blijft een wens als je vervolgens niet ook echt in actie komt. Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

 • Ik wil ……
 • Ik heb mijn doel bereikt als …….
 • Wat levert dit doel mij op? …….
 • Wat moet ik doen om mijn doel te bereiken? ……

Stel vragen

En krijg helder wat de werkelijke motivatie is om dit doel te willen bereiken. Dat gaat het makkelijkst door jezelf als een klein kind te bevragen met de vragen ‘Waarom?’, ‘Hoezo?’ en ‘Want?’. Stop niet te snel me deze vragen en schrijf je antwoorden op. Nog slimmer: laat iemand anders die vragen aan jou stellen, want die stopt minder snel met vragen stellen.

Nog een keer: wat is het doel dat jij wilt bereiken?

Door deze simpele vragen kan je je doel aanscherpen en heb je ook je motivatie helder. Je weet nu wat je wilt en waarom:

 • Ik wil ……………………….
 • omdat …………………….

2. Kill your darlings

Om van acties naar uitvoering en werkelijk willen slagen te komen, is het soms nodig om afscheid te nemen. Vaak denken we dat we alleen meer en/of andere dingen moeten gaan doen om ons doel te bereiken. We vergeten echter dat we ook moeten stoppen met bepaalde zaken. Stoppen omdat we anders onvoldoende tijd hebben of omdat bepaalde activiteiten niet helpend meer zijn of misschien zelfs schadelijk. Als ik bijvoorbeeld zeg dat ik graag gezond wil leven omdat ik fit en energiek oud wil worden en ik zou blijven roken, dan weet ik bij voorbaat dat ik het bereiken van mijn doel ondermijn. En als ik niet stop met elke avond televisie kijken en dus geen tijd maak om een rondje te wandelen of te rennen, weet ik dat het lastig is om mijn doel te bereiken.

Dus: waar stop jij mee om jouw doel te bereiken?

3. Zet hulpbronnen in

Je hoeft je doelen niet alleen te behalen. Ga eens na wat je moet doen en wie jou daarbij kunnen helpen. En….durf om hulp te vragen. ‘Nee’ is gewoon een antwoord en niet een afwijzing van jou als mooi persoon. De ander kan heel goede redenen hebben om jou niet te kunnen of willen helpen. Maar vraag door en vraag of hij/zij misschien iemand of iets anders weet waar jij wél je voordeel mee kunt doen. Vragen staat vrij!

Meer tips over geluk & welzijn: