Home Psycho & Relatie Zo ga je om met negatieve mensen in je omgeving

Zo ga je om met negatieve mensen in je omgeving

Zo ga je om met negatieve mensen in je omgeving

We kennen allemaal wel een negatieve persoon. Een collega die altijd kritiek heeft op alles, een vriendin die zichzelf altijd in de slachtofferrol wentelt of een buurvrouw die niet anders doet dan klagen en haar ‘hart uitstorten’. Dankzij deze 4 tips ga je er positief mee om.

Negatieve mensen kunnen ons vertragen. Ze doen een niet-aflatende poging hun lasten ook op ons te leggen. En zo trekken ze ons weg van onze richting. Belangrijk is dat je jezelf niet laat meezuigen in dat negativisme. Wij haalden 4 tips uit het boek ‘#levenkanjeleren’ om om te gaan met negatieve mensen.

1. Wees empathisch

Je hoeft niet meteen te veroordelen. Toon begrip voor hun negatieve gevoel en spreek dat ook voor hen uit. Misschien alleen al daardoor gaan ze over hun eigen zienswijzen nadenken.

2. Trek de lijn

Empathisch zijn is goed, maar het is ook belangrijk voor jezelf een grens te trekken. Kies waar mogelijk goed de momenten uit wanneer je de negatieve mensen toelaat. Kijk naar je eigen state of mind. Laat je niet meesleuren. Creëer letterlijk afstand indien nodig. Heb je moeite om neen te zeggen. Lees dan hier hoe je dat doet in 6 stappen.

3. Confronteer hen

Confronteer hen met de negatieve uitlatingen of gedachten. Beschrijf wat het met je doet. Vraag hen ze te verduidelijken of suggesties te doen.

4. Blijf zelf positief

Je hebt geen grip op negatieve mensen, en ze zijn wie ze zijn. Maar je hebt wel grip op hoe jij met hen omgaat. En misschien kan jouw positivisme hun negativiteit (een beetje) ombuigen. Wil je zelf positiever in het leven staan? Lees dan deze 7 dingen die je écht gelukkiger maken.

Lees ook eens de 5 dingen die succesvolle mensen doen na hun werk en 9 tips om een beter mens te worden.

Deze tips komen uit #levenkanjeleren van uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts.

boek

Meer artikels over psychologie: