4 x healthy zomerse recepten

Hou je van eten en de zomer? Dan kan je deze twee heerlijk combineren met onderstaande recepten. Lien Willaert stelt in haar boek 'gezond gulzig' enkele recepten voor. Ideaal om op een zomerse dag te genieten. 

1. Lamskroontje met pistachekorst

Lamskroontje met pistachekorst

Ingrediënten:

  • 2 lamskroontjes
  • ½ el vloeibare sojaboter
  • 100 g magere Griekse yoghurt
  • 1 tl mosterd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • fleur de sel en peper
  • 50 g pistachenoten
  • 20 g verse koriander
  • 20 g verse muntblaadjes

Laat de oven voorverwarmen op 180 °C. Kruid de lamskroontjes met fleur de sel en peper. Bak ze rondom bruin in sojaboter of op een hoog vuur op de BBQ (± 3 minuten per kant). Meng de Griekse yoghurt met de mosterd, de knoflook en fleur de sel. Bestrijk de lamskroontjes met het yoghurtmengsel en gaar ze nog een kwartier à 25 minuten in de oven, of aan de zijkant van de BBQ-grill. Haal de lamskroontjes uit de oven (of van de BBQ), bedek ze met aluminiumfolie en laat ze een 10-tal minuten rusten. Hak de pistachenoten, koriander en munt fijn. Smeer nog wat yoghurt/mosterdmengsel over het lam en bedek met de gehakte noten en kruiden. (Wat je overhebt van het kruidenmengsel kan je straks over de groenten strooien.) Gaar het vlees met korst nog 5 minuutjes in de oven.


Voor de groenten:

Ingrediënten:

  • 400 g g sluimererwten of snijbonen, in de lengte doormidden gesneden
  • 400 g groene asperges, in de lengte doormidden gesneden
  • 200 g erwten
  • 1 el olijfolie
  • 1 à 2 teentjes knoflook, in schijfjes
  • ± â…› pikant rood pepertje (naar smaak), zaadjes en zaadlijsten verwijderd, fijngesneden

Kook of stoom de sluimererwten, de asperges en de erwten kort. (Stomen: 2 minuten op 100 °C.) Wok net voor het opdienen de gestoomde of gekookte groenten nog eens in olijfolie. Breng ze op smaak met knoflook en eventueel wat chilipeper. Strooi nog wat gehakte pistachenoten, munt en koriander over de groenten.

2. Aspergespaghetti

asperge spaghetti

Ingrediënten:

  • 200 g volkoren spaghetti
  • 1,2 kg groene asperges
  • 3 teentjes knoflook, in schijf jes
  • ± ½ chilipepertje (naar smaak), heel fijn gesneden
  • 2 el olijfolie
  • 4 sneetjes volkorenbrood, getoast
  • ½ tl limoenzeste

Kook de spaghetti al dente. Snijd de groene asperges met een dunschiller in slierten. Dompel de slierten heel even onder in kokend water (bv. het kookwater van de spaghetti), gewoon erin en eruit en laat ze uitlekken. (Dep ze desnoods wat droog.) Bak de uitgelekte aspergeslierten, de knoflookschijfjes, de chilipeper, de verkruimelde volkorentoast en de volkorenpasta in 1 eetlepel olijfolie. Kruid met fleur de sel en peper. Besprenkel de aspergespaghetti met nog een extra lepel olijfolie en bestrooi met limoenzeste en verkruimelde toast.

3. Tartaar van tomaat en rund met truffelfrietjes

tartaar van tomaat rund en truffelfrietjes


Voor de truffelfrietjes:

Ingrediënten:

  • 1 kg vastkokende aardappelen, geschild
  • 1,5 el truffelolie

Snijd de aardappelen tot frietjes. Spoel ze en wrijf ze goed droog. Meng 1 eetlepel truffelolie onder de frietjes en gaar ze zo’n half uurtje in de oven op 200 °C. Roer de frietjes regelmatig om. Doe nog een halve eetlepel truffelolie op de frietjes wanneer je ze uit de oven haalt, dan ruiken ze heerlijk. 


Voor de truffelmayonaise:

Ingrediënten:

  • 1 el light mayonaise
  • 1 el truffelolie
  • 100 g magere Griekse yoghurt
  • fleur de sel en peper

Meng de mayonaise, de truffelolie en de Griekse yoghurt. Kruid met fleur de sel en peper.


Voor de tartaar van tomaat:

Ingrediënten:

  • 8 grote of 10 kleine tomaten, ontveld, pitjes verwijderd
  • 20 kleine augurken (50 g), fijngehakt
  • 3 el kappertjes, fijngehakt
  • 4 lente-uien, fijngehakt
  • fleur de sel en peper

Snijd de tomaten tot tartaar (kleine blokjes). Meng er de augurken, de kappertjes en de lente-ui onder. Kruid met fleur de sel en peper.


Voor de tartaar van rund:

Ingrediënten:

  • 600 g rundsvlees ( of 400 g rundsvlees en 200 g rundergehakt)
  • 1 el truffelolie
  • fleur de sel en peper

Snijd het rundsvlees tot tartaar (zo fijn mogelijke blokjes dus). Meng de truffelolie eronder en kruid met fleur de sel en peper.


Voor de rucola:

Ingrediënten:

  • 50 g rucola
  • ½ tl olijfolie
  • fleur de sel en peper

Meng wat olijfolie onder de rucola en kruid met fleur de sel en peper.

4. Salade kip à l'orange

salade kip à l'orange

Ingrediënten:

  • 200 g gerookte kip- of k alkoenblokjes (of restjes kippenvlees)
  • 4 sinaasappels, geschild tot op het vruchtvlees, de partjes gehalveerd
  • 200 g rode kool, in reepjes
  • 200 g gekookte rode biet, in stukjes
  • 2 puntpaprika's, zaadlijsten verwijderd, in reepjes
  • 16 radijzen, in schijfjes
  • 200 g kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1 kleine rode ui, in ringetjes
  • 40 g pindanoten
  • 1 el olijfolie
  • peper en fleur de sel
  • een paar takjes munt

Meng alle ingrediënten, en werk af met olijfolie, fleur de sel, peper en muntblaadjes.

Als het mooi weer is, is het ideaal voor een bbq. Hier zijn 5 x slanke bbq-recepten om uit te testen. 

boek gezond gulzig

Meer zomerse recepten kan je in het boek van Lien Willaert terugvinden voor slecht €24,99.


Lees ook: 

Deze heerlijke champagne-cocktail moet je uitproberen

6 x de beste visrestaurants aan de Belgische kust

Partner Content

Gesponsorde content