‘To apply or not to apply, that is the question’. Wanneer het aankomt op de doeltreffendheid en het effect van oogcrèmes, durven de meningen al eens zwaar uiteenlopen. Helpt het dagelijks aanbrengen van een specifiek daarvoor ontwikkelde oogcrème nu echt tegen kraaienpootjes of tegen de ontwikkeling van donkere kringen? Of ben je beter af met een degelijke moisturizer die kan dienen voor je hele gezicht? Het Britse Glamour sprak alvast met twee enthousiaste voostanders van uit het kamp #TeamEyecream.

Eén van die voorstanders is niemand minder dan Sarah Chapman – a.k.a. de favoriete skincare-specialiste van Meghan Markle. Volgens haar is een oogcrème introduceren in je dagelijkse skincare routine, geen overbodige luxe: “Wanneer je problemen in je oogregio wil aanpakken, is het essentieel om ook effectief een product te gebruiken dat speciaal voor deze delicate regio in het aangezicht ontwikkeld werd”, zo klinkt het. “De huid rond de ogen is namelijk zo’n 10 keer dunner dan op andere plaatsen in het gezicht, wat de regio veel poreuzer maakt en waardoor er ook veel vaker diepe bloedvaten door het oppervlak schijnen.”

Dunne huid en dehydratatie

“Door de dunne huid, bevat de oogregio ook veel minder vethoudende klieren, collageen en beweeglijke vezels die het gelaat zijn elastische kwaliteiten meegeven, dan de rest van ons gezicht”, vult dr. Maryam Zamani, een van meest vooraanstaande namen op gebied van plastische chirurgie in het aangezicht ter wereld. “Daardoor is de huid rond onze ogen ook veel vatbaarder voor het verliezen van vocht en voor dehydratatie, waardoor er ook veel sneller rimpels zullen voorkomen.” (Aha, vandaar dus die verraderlijke kraaienpooitjes.)

Tot slot blijkt er echter ook nog een derde reden waarom oogcrèmes wel degelijk een goed idee zijn (en opgelet, want dit is quite shocking): “Een dagelijkse ophoping van dense moisturizers en vrij rijke gewone dagcrèmes kan ter hoogte van de onderste oogleden al eens zorgen voor ‘puffiness’ of een onfrisse, gezwollen look”, zo legt Chapman uit. “Meer nog: heel vaak zijn wallen onder de ogen het resultaat van achtergebleven restjes moisturizer, foundation en concealer die zich vastzet in de huidvaten daar.”

Eye-opener? Jep, dat vonden wij dus ook! Wat we dan wel best doen om dit soort eigenhandig gecreëerde wallen te vermijden? “Echte oogcrèmes zijn speciaal ontwikkeld om gebruikt te worden op een delicate en dunnere huid, en zullen zich dus niet – zoals gewone crèmes wel blijken te doen – vastzetten in de huidvaten onder en rond de ogen”, zegt Zamani.

Voor elk probleem een oplossing

Niet alleen dát je oogcrème aanbrengt blijkt echter belangrijk, ook hoe je die aanbrengt kan heel wat heil of net onheil berokkenen. “Probeer je te beperken tot liftende bewegingen: breng de oogcrème al zachtjes tappend aan onder de ogen, maar ook rond en boven het ooglid tot op het bot waar je wenkbrauwen zich bevinden.” Wat je zeker niet mag doen, is de huid al te veel stretchen en uitrekken: “Gebruik zachte en subtiele bewegingen en tap je product lichtjes op de huid, zodat het langzaam kan intrekken. Gebruik enkel je vingertoppen om de elasticiteit van de huid zo goed mogelijk te bewaren.”

Wie last heeft van specifieke problemen in de oogregio, let ook maar beter goed op welke ingrediënten er in zijn of haar oogcrème vervat zitten. “Last van puffiness, ga dan voor een crème op basis van cafeïne, omdat die stof de ophoping van andere vloeistoffen in de oogzakjes kan tegengaan.” Wie last heeft van uitdroging, kiest dan weer beter voor een type op basis van hyaluronic acid: “Die stof zal je droge ooghuid helpen hydrateren”, zegt Chapman. Vitamine C tot slot kan helpen om een frissere blik te krijgen, en om de tekenen van vermoeidheid en ouderdom tegen te gaan. Albizia julibrissin bark-extract gaat dan weer de ontwikkeling van donkere kringen onder de ogen tegen.

Let wel, waarschuwen beide oog- en skincare-experten nog: laat je niet misleiden door de vele mooie verkoopspraatjes in de oogcrème-business. “Een deel van de slechte reputatie die oogcrèmes hebben, kwam er dankzij de marketingteams achter de brands die te veel beloven dat gewoon niet door skincare-producten waargemaakt kan worden.”

Be real

Het is daarom wel belangrijk als klant realistisch te blijven: veel van de problemen in onze oogregio komen voort uit genetische patronen: “Donkere kringen kan je bijvoorbeeld ook hebben door hyperpigmentatie, een slechte bloedsdoorstroming of diepliggende oogkassen”, zegt Zamani. “Daar kan ook een oogcrème – wat de makers ook mogen beweren – natuurlijk niets aan veranderen. Sommige ingrediënten kunnen verhullen en afleiden, maar geen enkele hoeveelheid oogcrème zal het probleem voor je wegnemen. Een merk dat je iets anders beloofd, is niet eerlijk en niet transparant.”

In dat laatste geval, kan je soms zelfs beter af zijn met een goede concealer, dan met een oogcrème. “Donkere kringen zijn meestal bruin van kleur, terwijl concealers net meestal op een rozige of perzik ondertoon voortborduren. Een beetje contrasterende concealer, kan je donkere kringen eventueel dan ook beter doen blenden met je huid”, zegt Zamani. Driewerf hoera, voor optische illusies!

Shop de beste oogcrèmes voor elk probleem hier:

De beste oogcrèmes volgens de twee skincare-experten? Dat zijn deze vijf stuks.

Voor gezwollen ogen: Sara Chapman – Skinesis Eye Recovery, €68

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Koop het hier.

Voor donkere kringen: Ole Henriksen – Banana Bright Eye Cream, €33,5

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Koop het hier.

Voor ‘puffiness’: The Body Shop – Precision Eye Massager, €16

Koop het hier.

Voor wallen: Institut Esthederm – Hylauronic Eye Serum, €31,20

Koop het hier.

Lees ook:

SOURCE: Glamour Magazine