Waarom zonnecrèmes best een vast onderdeel van je skincare-routine worden

Bij wie hormonale schommelingen zich niet alleen laten opmerken door een kleine woede-uitbarsting of een emo-momentje zo nu en dan, maar ook door een iets te vette huid en misschien zelfs een beetje bijbehorende acne, die zal het beamen: de zoektocht naar een degelijke zonnecrème is geen sinecure.

Een goed evenwicht vinden tussen jezelf als een naïeve die hard laten verbranden door de Belgische zomerzon of kiezen voor bescherming, maar er bijgevolg wel bijlopen als een halfglanzende vetbol, is niet gemakkelijk. Toch kan het helpen een SPF tot vast onderdeel van je skincare ochtendroutine te maken. Lees maar even mee!

1. SPF, UVA & UVB: wat betekenen die labels op je zonnecrème precies?

De zonneblokkers en beschermende tanners die je in onze winkelrekken terugvindt, kan je door de band genomen opdelen in drie categorieën. Op de eerste categorie prijkt het logo SPF, wat zoveel betekent als ‘Sun Protection Factor’. De zogenaamde SPF-ers beschermen je huid tegen ultraviolet-stralen type B. Het principe is simpel: hoe hoger de factor, hoe beter de zonneblokker beschermt tegen straling.

Een tweede categorie zijn de UVA-protectors (meestal aangeduid met een kringetje): deze beschermen de huid tegen ultraviolet-stralen type A. In andere werelddelen worden ze vaak aangeduid met een PA+(+++) factor. In de EU is wettelijk bepaald dat UVA-bescherming ten minste een derde van de UVB-bescherming uitmaakt.

Tot slot zijn er ook nog de ‘broad spectrum’-producten. Hun bescherming is dubbel: ze blokkeren zowel (ten dele) schadelijke invloeden van ultraviolet-stralen type A als type B. De meeste goeie zonnecrèmes beschermen tegen allebei.

2. UV-straling type A en B.. Say what?

Het verschil tussen de verschillende types UV-straling (A of B) heeft te maken met de lengte van de lichtgolven. “Terwijl UVB-golven de huid verbranden en doen verouderen, dringen UVA-golven dieper door in de huid en kleuren ze de huid bruin”, legt David Colbert, fysicus en oprichter van de New York Dermatology Group uit. “Beide golven beschadigen echter het aanwezige collageen in de huid, en zorgen voor huidveroudering.”

95 procent van al het UV-zonlicht dat ons bereikt, is er eentje van type A. Dat type licht vormt dan ook de grootste bedreiging voor onze huid, en daarom zien we dan ook best UVA of ‘broad spectrum‘ op onze tubes prijken. Ook wanneer de zon niet letterlijk schijnt, zijn A-stralen bovendien wel degelijk aanwezig: ze stralen immers los door het wolkendek (en zelfs door glas for that matter) heen.

Hoewel zowel UVB als UVA-stralen een rol spelen bij de ontwikkeling van huidkanker, is bovendien wetenschappelijk aangetoond dat het toch de A-stralen zijn die het meeste schade berokkenen, omdat ze zo diep in de huid kunnen doordringen. Ook vanuit esthetisch oogpunt worden A-stralen maar beter vermeden: ze tasten immers zowel de stevigheid als de elasticiteit van de huid aan, en veroorzaken op die manier onze alom gevreesde rimpels.

Is beschermen tegen UVB-stralen dan een overbodige luxe, daar ze toch maar in zo’n beperkte mate in onze atmosfeer aanwezig zijn? Dat nu ook weer niet, want: de straling mag dan wel minder bedreigend zijn, de gevolgen niet altijd minder pijnlijk. Het zijn namelijk de B-stralen die verantwoordelijk zijn voor een pijnlijk rode huid en voor verbranding.

3. Hoe vaak en hoe veel moeten we smeren?

Over hoe vaak en vooral ook hoe veel zonnecrème we moeten smeren, is weinig eensgezindheid te vinden maar waarschijnlijk smeren we over het algemeen wel allemaal te weinig. Volgens onze nationale dienst Volksgezondheid zou een volwassen persoon ongeveer twee theelepels zonnecrème moeten gebruiken om zijn hoofd, nek en armen van een degelijke bescherming te voorzien. Voor een full body-smeersessie zouden twee eetlepels nodig zijn.

Voor wie er echter niet wil bijlopen als een zopas ingevette botercake, heeft Colbert echter goed nieuws: je SPF-product gewoon – net zoals een gewone dagcrème – dunnetjes aanbrengen tot hij de hele huid lichtjes bedekt heeft, zal ook wel volstaan.

5. Common mistake: smeer niet pas als je de zon ingaat!

Wanneer je je zonnecrème dan best aanbrengt? Zo’n 30 minuten vóór je van plan bent in de zon te komen. Daarom zou het integreren van een degelijk SPF-productje in je ochtendlijke skincare routine ook geen slecht idee zijn. Op een zomerse dag, raden experts zelfs aan om vaker te smeren: vlak voor je het huis uitgaat, en om de paar uur als je van plan bent de hele dag wat ‘zon te kloppen’.

Wie zichzelf ’s ochtends wat tijd wil besparen, kan naast een aparte zonnecrème ook kiezen voor tal van skincare-producten (zoals een moisturizer, een dagcrème, een foundation, een lippenbalsem, etc.) met een SPF erin verwerkt. Lekker efficiënt en zowel tijds- als kostenbesparend.

6. Goede vraag: moeten we ook zonnecrème smeren als het regent?

Als het echt een grijze dag vol dikke wolken en regen is, dan is het volgens Colbert niet echt nodig om te smeren. Wie een beetje panisch staat tegenover mogelijke huidveroudering, raadt hij toch aan om gewoon elke dag een productje met factor 30 te gebruiken.

“UV-stralen zijn er immers ook op een niet zo zomerse dag. Wie gewoon een deftige SPF-factor in zijn dagelijkse skincare integreert, ontloopt op die manier de onzichtbare, maar immer aanwezige huidverouderende A-stralen en houdt op die manier waarschijnlijk de huid wat langer jong.”

Shop hier de beste zonnebeschermers

De beste zonnecrèmes en zonnewerende skincare-producten om te smeren, en je huid toch niet te overdonderen met een al te rijke substantie? Wij lichtten het aanbod vast even voor je door!

Super stick solaire teinté, SPF 50

Super stick solaire teinté, SPF 50

Super stick solaire teinté, SPF 50

Sisley, zonnebescherming in stick-vorm, € 97. Koop het hier.

Vinosun protect, SPF 50

Vinosun protect, SPF 50

Vinosun protect, SPF 50

Caudalie, Vinosun protect voor het gelaat, € 21,90. Shop hem hier.

Anthelios, SPF 50

Anthelios, SPF 50

Anthelios, SPF 50

La Roche Posay, UV-bescherming voor het gelaat, € 18,65. Koop hem hier.

Urban Environment Age Defense Oil-Free, SPF 30

Urban Environment Age Defense Oil-Free, SPF 30

Urban Environment Age Defense Oil-Free, SPF 30

Shisheido, zonneblokker & anti-age crème, € 36. Koop hem hier.

La Mer, broad spectrum skincare, SPF 50

La Mer, broad spectrum skincare, SPF 50

La Mer, broad spectrum skincare, SPF 50

La Mer, protecting fluid, € 104. Shop hem hier.

Skin by DIngs, First Things First: Face primer & moisturizer, SPF 30

Skin by DIngs, First Things First: Face primer & moisturizer, SPF 30

Skin by DIngs, First Things First: Face primer & moisturizer, SPF 30

Skin by Dings, primer en moisturizer, € 55. Koop hem hier.

Superdefense City Block, SPF 50

Superdefense City Block, SPF 50

Superdefense City Block, SPF 50

Clinique, zonnewerende & anti-vervuiling crème, € 29,50. Koop hem hier.

Super Serum Skin Tint, SPF 30

Super Serum Skin Tint, SPF 30

Super Serum Skin Tint, SPF 30

Ilia, foundation serum met zonneblokker, € 56. Koop hem hier.

Powder-Me, SPF 30

Powder-Me, SPF 30

Powder-Me, SPF 30

Jane Iredale, droge zonnebescherming, € 55. Koop hem hier.

Lees ook:

Openingsbeeld: IMaxTree.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content