Het is één van de vervelendste nadelen van de koudere seizoenen: statische lokken die je kapsel verpesten en je er doen uitzien als Albert Einstein. Maar hoe geraak je ervan af? We vroegen advies aan Juliette den Ouden, ambassadeur van Authentic Beauty Concept.

Hoe ontstaat statisch haar?

“Statisch haar kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, maar droge lucht is vaak de schuldige,” zegt Juliette. “Zeker in de winter, wanneer de lucht droger is en de verwarming volledig opengedraaid wordt. Synthetische kleding dragen en je haar kammen met een plastieken borstel zorgen ook voor statisch haar. Dat is waarom ik een houten borstel aanraad in de wintermaanden.”

Houten borstel (Anae, € 13,95 bij kazidomi.com)

Welke shampoos gebruik je best?

“Er zijn shampoos om statisch haar te beperken, maar dat zijn vaak producten die veel silicone bevatten. De silicone zorgt ervoor dat je haar zwaarder wordt en niet meer statisch is, maar deze onnatuurlijke oplossing is helemaal niet gezond voor ons haar,” legt Juliette uit. “Het is het beste om een shampoo te gebruiken die het haar voldoende voedt. Hoe meer hydratatie voor de haren, hoe minder ze last hebben van statische elektriciteit.”

Shampoo bar met avocado-olie (Nature Box, € 6,99 bij Di.be)

Fluidealiste van de Discipline range (Kérastaste) zal je haar sterker maken en ervoor zorgen dat het niet rechtop gaat staan,” zegt Valerie Fierens van Level4hair. “Maar het meest belangrijke is het aanpakken van het onderliggende probleem. Als je haar last heeft van statische elektriciteit, komt dat omdat het droog is en dringend meer hydratatie nodig heeft,” benadrukt de expert.

Shampoo Discipline Fluidealiste (Kérastase, € 25,15 bij Zalando.be)

Haarlak, een vals goed idee?

“De meeste mensen gebruiken haarlak om dit probleem te vermijden, maar dat is geen goed idee, omdat haarlak het probleem erger maakt,” meent Juliette. “Statisch haar gehoorzaamt enkel voor een paar minuten, en dan wordt het weer wilder. Als je kiest voor haarlak, zal dat statische effect mogelijks langer blijven. Mijn advies? Los het probleem meteen op. Wrijf een beetje moisturizer in je handen en kam met je vingers door je haar. Als je deze techniek toepast, zal je haar sneller vettig worden, maar het is een goede instant oplossing voor statisch haar.”

 

Voor meer haartips, lees: