De etiketten op cosmetica lezen soms als Chinees. Ingrediënten, tools en behandelingen: wat betekenen ze eigenlijk in mensentaal? Wij zagen het belang van een beautywoordenboek, ofte: alles verklaard, van A tot Z.

A: AHA

Toverstof voor: grauwe, normale tot droge huid.

Wat doet het? AHA’s (voluit alpha hydroxy acids) zijn exfolianten die aan de oppervlakte blijven om er de substantie op te lossen die dode cellen bij elkaar doet klitten. Hierdoor wordt je teint egaler. Ook rimpels en dehydratatie worden ermee aangepakt. Vooral glycol- (uit suikerriet) en melkzuur zijn effectief, maar ook appelzuur (malic acid), citroenzuur (citric acid) en wijnsteenzuur (tartaric acid) hebben hun effect bewezen.

Let wel: draag na gebruik zéker een zonnefactor.

Tip van onze beautyredactrice: AHA Peeling Overnight met glycolzuur (Doctor Babor Pro, € 69 voor 50 ml via be.babor.com). Of: fruitzuurpeelings in het instituut.

B: Biotine

Toverstof voor: haarverlies.

Ook wel: vitamine H of vitamine B8. Het is een in water oplosbare vitamine die door je eigen lichaam wordt geproduceerd. Een tekort kan haaruitval veroorzaken. Als macromolecule is het heel onwaarschijnlijk dat het in je huid of haar doordringt. Als voedingssupplement kan het wél voor behoud van kracht van het haar zorgen.

Let wel: werkt enkel bij haarverlies door biotinetekort – niét bij stress of door een hormonale oorzaak.

Tip van onze beautyredactrice: Metis Beauty 09 met biotine (€ 26,95 via metissupplements.com).

E: EGF

Toverstof voor: huidschade.

Voluit: Epidermal Growth Factor, een bestanddeel dat in 1986 de Nobelprijs voor Geneeskunde won omwille van z’n klinische effecten op wond- en huidherstel. Het is een lichaamseigen proteïne dat daalt met de leeftijd en zorgt voor vernieuwing van de opperhuid (epidermis), productie van collageen, elastine en hyaluronzuur in de dermis (lederhuid) én een verbeterde doorbloeding.

Tip van onze beautyredactrice: Repair Cream (Wiotech, € 64,85 voor 50 ml bij de apotheker).

H: Hyaluronzuur

Toverstof voor: hydratatie.

Wat doet het? Hyaluronzuur zit van nature in je huidweefsel en gaat vochtverlies tegen. Het kan 1000 keer z’n eigen gewicht aan water vasthouden. Verder dient het als antioxidant om zo je huid te verdedigen tegen schade uit de omgeving. Je kan het ook innemen als supplement, om diepe rimpels en roodheid te verminderen én de beschermende barrière te verstevigen.

Tip van onze beautyredactrice: Moisturizing Lotus Mask (Kenzo, € 66 voor 60 ml via iciparisxl.be).

L: Lactobacillus

Toverstof voor: rode, geïrriteerde huid.

Wat doet het? Dit probioticum is hét steringrediënt van foodblogs (het zit in kombucha, yoghurt…) en komt ook voor in skincare. Het kalmeert en brengt in balans, net zoals probiotica dat doen met je maag. Vooral voor de droge, rode, geïrriteerde huid doet het wonderen.

Tip van onze beautyredactrice: Superdefense SPF 40 (Clinique, € 58,43 voor 50 ml via iciparisxl.be).

N: Niacinamide

Toverstof voor: droge, geïrriteerde en onzuivere huid.

Wat doet het? Niacinamide, ook wel vitamine B3, versterkt de barrièrefunctie, heeft een licht exfoliërende werking, werkt ontstekingsremmend en vermindert de talgproductie. Een wondergoedje als je last hebt van acne, rosacea of rode plekken. Vanaf 5% kan het ook oppervlakkige pigmentvlekken verminderen.

Tip van onze beautyredactrice: 10% Niacinamide Booster (Paula’s Choice, € 48 voor 20 ml via paulaschoice.be).

O: Oxybenzone en octinoxaat

Wat? Oxybenzone en octinoxaat zijn ‘omstreden’ zonnefilters. Ze zouden onderzees koraal beschadigen én je hormoonstelsel kunnen verstoren. Toch zijn er geen relevante wetenschappelijke studies die dat bewijzen, want filters worden vaak (énkel) in het lab onderzocht. Net als andere chemische filters als mexoryl en homosalaat, kunnen ze veilig gebruikt worden in specifieke concentraties.

Tip van onze beautyredactrice: Hydraterend water SPF 50 met mexorylfilters (Vichy, € 21,95 voor 200 ml bij de apotheker).

P: PA++++

Wat? Een SPF (Sun Protection Factor) beschermt tegen UVB-stralen en geeft aan hoe lang het duurt vooraleer je huid verbrandt (meestal na 10 à 20 minuten). Smeer je een SPF 20 dan zou je huid 20 keer langer beschermd zijn, zo’n 200 tot 400 minuten dus. Het zou kunnen dat je daarnaast ook PA+(+++) op een tube zag. Dit is een beoordeling, overgewaaid uit Japan, die gebruikers informeert over het beschermingsniveau tegen UVA-stralen. Deze penetreren diep in de huid en kunnen leiden tot vroegtijdige veroudering en huidkanker. ++++ is tot nu de allerhoogste bescherming op de markt.

Let wel: als je zont en zwemt, smeer je best om de 2 à 4 uur bij.

Tip van onze beautyredactrice: Perfectionist Pro Aqua UV Gel SPF 50 (Estée Lauder, € 44,50 via iciparisxl.be).

Q: Q10

Wat? Geen enkele cel kan overleven zonder Q10. Het co-enzym helpt voedingstoffen omzetten in energie en heeft twee essentiële functies: het activeert 95% van de totale celenergie die nodig is voor groei, bescherming en herstel én het werkt als antioxidant tegen vrije radicalen die je huid verouderen.

Tip van onze beautyredactrice: Verstevigende + Bruinende Body Lotion Q10 (Nivea, € 11,99 bij Kruidvat).

R: Retinol

Toverstof voor: rimpels.

Wat is het? Een afgeleide van vitamine A. Het heeft enorm veel voordelen voor je huid: het herstelt, verzacht rimpels, verstevigt en is een prima antioxidant.

Let wel: verpakking is hier key. Retinol verliest snel z’n effectiviteit in doorschijnende of open potten waar zonlicht en lucht aankan.

Tip van onze beautyredactrice: Cellular Boost Anti-Age Oogcontouren (Neutrogena, € 16,99 voor 15 ml via di.be).

S: Salicylzuur

Toverstof voor: onzuivere huid.

Ook wel: BHA, een exfoliant die – anders dan AHA’s – ook dieper in de poriën dringt om ze te ontstoppen. Vooral effectief dus als je puistjes, zwarte en witte puntjes wil aanpakken. Bovendien heeft het verzachtende eigenschappen waardoor roodheid en irritatie vermindert. Daarnaast goed voor hydratatie.

Tip van onze beautyredactrice: Activepeel nachtcrème met 2% salicylzuur (Celestetic, € 48,90 voor 50 ml via shop.celestetic.com).

V: Vitamine F

Ook wel: Vitamine F is de verouderde benaming van linolzuur, een essentieel, onverzadigd omega 6-vetzuur dat voornamelijk voorkomt in zonnebloem-, saffloer- en maisolie. Omega vetzuren, ook wel: lipiden, dragen bij tot de gezondheid van cellen. Essentieel wil zeggen dat ze noodzakelijk zijn, omdat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Linolzuur wordt vaak ingeschakeld als verdikker in cosmetica én maakt je huid zacht, herstelt en werkt als antioxidant.

Tip van onze beautyredactrice: Sublime Replenishing Night Mask met vitamines B, C, E en F (Aesop, € 105 voor 60 ml bij Senteurs d’Ailleurs).

X: Xeomin

Een neurotoxine die spiercontracties blokkeert en zo fronsrimpels kan verzachten. Xeomin (bocouture) is een puurdere vorm van botulinetoxine en zou zo minder snel irritatie en allergische reacties veroorzaken. Meestal wordt het gebruikt om grotere spiergroepen te behandelen.

Lees het volledige beauty-alfabet in ons juninummer, nu in de winkel.

Meer beauty

Openingsbeeld: Getty Images