Je leest het overal: zonnecrème moét elke dag, ook als de zon niet schijnt. Maar zonnecrème heeft tegelijkertijd de reputatie plakkerig en glimmend te zijn. Enter: deze dagcrèmes met SPF die je niet voelt zitten.

Waarom élke dag beschermen?

Moest je ‘t nog niet weten: UV-straling beïnvloedt je huid 365 dagen per jaar, ook in de winter dus. Het klopt dat je niet snel zal verbranden (UVB) als er geen zon is, maar UVA (95% van de stralen) komt volledig door glas en gedeeltelijk door wolken heen en tast je huid – op het eerste zicht ‘onzichtbaar’ – aan. Dat uit zich na verloop van tijd in huidveroudering als bruine vlekjes, rimpels, een doffe huid én zorgt zelfs voor een hoger risico op huidkanker.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Dat je huid veroudert achter een raam bewijst deze foto van de Amerikaanse trucker William McElligott. De linkerhelft van zijn gezicht kreeg heel zijn carrière een volle laag zon, de rechterhelft niet. Frappant, toch?

Aangezien William met z’n rechterkant nogal ver van de zon verwijderd was – en daar dus beduidend minder schade opliep – zullen we niet claimen dat je tijdens het telewerken een zonnecrème hoeft, tenminste niet als je ver genoeg van een raam verwijderd zit en geen direct zonlicht op je huid krijgt. Ga je daarentegen voor langere tijd naar buiten, dan is een bescherming tegen zowel UVB als UVA wél een goed idee.

9 x dagcrèmes met SPF om dagelijks te smeren

Als je niet echt gaat zonnebaden of geen pigmentatiestoornis of rosacea hebt (dan is een extra – getinte – SPF 50+ on top een must), kan je dagelijks een verzorgende crème met zonnefilters smeren. Enkele van onze favorieten:

Defense Essential Glow Dagcrème SPF 30

Naast heerlijk intrekken en beschermen tegen de zon (met breedspectrum minerale nanofilters zinkoxide en titanium dioxide), doet deze krachtpatser nog meer. Hij bevat een mix van antioxidanten én extracten uit kiwi en zoethout die je huid beschermen tegen pollutie en een oneffen teint verbeteren. Daarbovenop neutraliseert deze dagcrème meteen ook het schadelijke effect van vrije radicalen (Paula’s Choice, € 34 voor 60ml).

superdefense SPF 40

Deze dagcrème met zijdetextuur glijdt makkelijk over de huid en smelt quasi meteen weg. Quasi, want je huid heeft zo’n kwartiertje nodig om ‘m volledig op te nemen. Wat achterblijft is een beschermde huid mét mooie glow; de corrigerende gel pakt ook de eerste tekenen van veroudering en vermoeidheid (dankje, 10 % vitamine C!) aan. Een aanrader voor dames rond de dertig (Clinique, € 48,90 voor 50 ml via Ici Paris XL).

Perfectionist Pro Aqua UV Gel SPF 50

 Een waterfrisse, lichte maar toch krachtige gelformule die een onzichtbaar schildje creëert tegen luchtverontreiniging, UV-A/UV-B en fijnstof. Hij bevat zomaar even 8 krachtige antioxidanten, waaronder vitamine C, vitamine E en tijgerlelie-extract die schade aan je elastine (stevigheid) tegengaat. Dan heb je ook nog cactus-extract die de huid helpen om vocht vast te houden, wat uitdroging door externe oorzaken zoals centrale verwarming en airconditioning voorkomt (Estée Lauder, € 37,50 voor 30 ml via Ici Paris XL).

CC Cream SPF 50

Wie naast bescherming (SPF 50 / PA+++) ook wat kleur en luxe wil, zit goed met deze CC crème van Chanel. Hij hydrateert (met dank aan glycerine, hyaluronzuur en emolliënten) en de fijne textuur smelt makkelijk in de huid. Kies uit zes prima dekkende tinten (Chanel, € 62 via debijenkorf.be).

UV Age Daily SPF 50+

Een gloednieuwe, waterachtige crème met hoge beschermingsfactor om dagelijks te smeren. Gaat meteen ook tekenen van veroudering tegen dankzij peptiden, niacinamide, probiotica fracties en Vichy’s vulkanisch water (Vichy, € 19,95 voor 40 ml, vanaf 1 april bij de apotheek).

Anthelios Age Correct SPF 50

Een andere topper uit de apotheek is deze nieuwe van La Roche-Posay. Hij bevat, naast een SPF 50, een mix van corrigerende ingrediënten als 0,1% gefragmenteerd hyaluronzuur (vullend), LHA (exfoliërend), 0,5% PHE-Resorcinol (verheldert en corrigeert donkere vlekjes) en 4% niacinamide (tegen roodheid en hyperpigmentatie). Een prima crème voor elke dag (La Roche-Posay, € 22,50 voor 50 ml, vanaf 1 april bij de apotheek).

Ultra Age Repair Fusion Water Texture SPF 50

ISDIN is een Spaans merk dat steengoed is in krachtige zonnecrèmes die toch aangenaam smeren. Deze olievrije formule beschermt, zorgt voor een heldere teint, boost de natuurlijke collageenproductie en houdt je huid elastisch en goed gehydrateerd dankzij hyaluronzuur. Een goede optie als je al wat last hebt van bruine vlekjes (ISDIN, € 26,90 voor 50 ml, bij de apotheek).

Expert Sun Aging Protection Lotion Plus SPF 50

Deze Expert Sun Aging Protection Lotion Plus van Shiseido is een klassieker die enorm snel intrekt, niet glimt en ook op het strand voldoende beschermt (smeer daar om de 2 uur bij). Een prima schild (met SPF 50+!) voor onder je make-up én kan bovendien tegen water en zweet (Shiseido€ 37 via shiseido.be).

Multi-protection face mist SPF 30

Voor wie niet houdt van crèmes, raden we deze (Belgische!) spray aan die je over je dagcrème en make-up heen nevelt. Naast beschermen, ontstresst de formule je huid en versterkt-ie je huidbarrière. Extra pluspunten? Hij hydrateert, verfrist, matteert en fixeert ook nog eens je make-up. Een alternatieve manier om je huid te beschermen, maar even effectief (skin by Dings, € 40 voor 75 ml via skinbydings.com)!

Het verschil tussen UVA en UVB bescherming

Hoewel zowat elke crème met zonnefilter tegen zowel UVA als UVB (ook wel: het breedspectrum) beschermt, vertelt een SPF (Sun Protection Factor) ons eigenlijk énkel de mate waarin je huid beschermd wordt tegen zonnebrand, UVB dus. Om de bescherming tegen UVA uit te drukken, gebruiken we de uitdrukking PPD, ofte: Persistant Pigment Darkening, de pigmentatietijd. In Azië staat die onder de vorm van PA+(+++) op de verpakking, bij ons wordt de UVA omcirkeld. Side note: de meeste (ook minerale) filters beschermen zowel tegen UVA als UVB.

Gek op beauty?

Openingsbeeld: IMaxTree.